06.07.2024 / 20:00 BiH - Vijesti.ba u Loparama

Anđelkova vodenica u Priboju: Po brašno iz stoljetne vodenice dolaze mušterije iz cijele BiH

U podnožju planine Majevice, nekoliko je vodenica koje su uspjele odoljeti zubu vremena te rade i dan danas. Jedna od nezaobilaznih je ona Anđelka Delića iz Priboja u opštini Lopare. Nalazi se na rječici Janji i radi na istom mjestu stotinama godina.

Anđelko je četvrta generacija vodeničara porodice Delić.

Za Vijesti.ba, Delić priča kako je vodenica pretrpjela nekoliko poplava nakon kojih je morala biti renovirana i obnavljana.

"Dvije su velike poplave bile, prva 1914. godine, a druga, koju sam ja zapamtio 2014. godine. Tada sam morao mnogo toga uraditi na obnovi mlina. Ovaj predio je poznat po mlinovima. Ja ovo volim i tu sam svaki dan. Svaki dan neko dođe da mu sameljem žito, pšenicu, raž, heljdu... Osim toga, dođu ljudi i kupe od mene brašno da imaju pojesti kvalitetno", ističe Anđelko.

Baviti se ovim poslom nije nimalo lako, priča nam Delić. Iza njega je dugogodišnje iskustvo koje garantuje kvalitetno brašno iz mlina.

"Mljevenje je umijeće. Ako se kamen dobro podesi i ako se adekvatno naštima brzina okretanja, onda će i brašno biti lijepo. Ja sam dijete naučio to lijepo raditi i mljeti. Ljudi imaju povjerenje i ne bi ga trebalo izgubiti, jer ako ga izgubiš, ono se nikad više neće vratiti", pojašnjava nam Delić.
Zahvaljujući prirodnom dototu vode Delićeva vodenica nikada ne prestaje s radom. U pogonu je svih 365 dana i noći u godini, zbog čega je i jedinstvena. Brašno samljeveno u mlinu na prirodnom kamenu i vodi je značajno kvalitetnije i ukusnije od industrijske proizvodnje, tvrdi naš sagovornik.

"Brašno u vodenici poboljšava varenje hrane, tako da je probavni trakt rasterećeniji. Osim toga, kvalitetnije je, ljepše miriše i ukusnija je hrana. Malu djecu treba naviknuti na konzumiranje integralnog, odnosno brašna iz vodenice, jer ukoliko godinama u sebe unosite hljeb koji u potpunosti nije pripremljen od kvalitetnog brašna, nemojte očekivati da će vaše zdravlje biti stabilno i jako", kaže Anđelko.
Da je ovako mljeveno brašno zdravo, pokazuju i kupci koji dolaze iz cijele BiH, da bi baš ovdje samljeli kukuruz ili pšenicu.

"Ne postoji grad iz kojeg ovdje nije neko bio. Da li da kupi ili samelje žito. A brašno iz ovog mlina otišlo je u sve zemlje Evrope. Naši ljudi to nose, vuče ih nostalgija, šta li", zaključuje mlinar Anđelko.
Anđelko će uskoro napuniti 70 godina, a tradiciju je već prenio na sinove koji mu i danas nerijetko pomažu, a žitarice u Delićevom mlinu zasigurno će se još dugo mljeti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo