06.07.2024 / 12:24 Svijet - Stanje na frontu

Rusi jurišaju tamo gdje nisu napredovali od početka rata

Rusi jurišaju tamo gdje nisu napredovali od početka rata
Foto: Profimedia

Vojnici 206. ukrajinskog bataljona javno su se žalili da ne dobijaju dovoljnu podršku od 41. brigade.

Pripadnici 206. bataljona, jedinice 241. brigade Teritorijalnih odbrambenih snaga Ukrajine, raspoređeni su prošlog mjeseca u sastav 41. brigade u sektoru Toreck, pošto je ruska vojska intenzivirala ofanzivu na tom području.

"Nemamo podršku. Mi smo laka pješadija, snage teritorijalne odbrane, a naše naoružanje uključuje mitraljeze i minobacače. Dobijamo takve zadatke s kojima možda čak ni 3. jurišna brigada, uprkos svojim mladićima i naoružanju, nije mogla da se nosi, “ rekao je komandir voda u 206. bataljonu, govoreći za Ukrajinsku pravdu pod uslovom da ostane anoniman.

"Na primjer, imali smo borbeni zadatak da pošaljemo 10 vojnika iza neprijateljskih linija i poremetimo njihovo snabdijevanje. Moj vod ove godine je popunjen sa samo dva vojnika koja su nam dodijeljena prije nedelju dana. Jedan je imao 47, a drugi 56 godina. nisu bili najboljeg zdravlja, a kasnije su i odvedeni”, dodao je komandant.

"Naš bataljon je uvijek povezan sa brigadom. Snage Teritorijalne odbrane funkcionišu kao podrška. Ako ćete nas tretirati kao normalnu brigadu, onda razmislite koliko ljudi imamo i dajte nam misije imajući u vidu našu brojnost. Na primjer, tako smo sarađivali sa 54. brigadom na Soledarskom frontu.

Teritorijalna odbrana je vojna rezervna snaga nastala iz neformalnih dobrovoljačkih bataljona formiranih kao odgovor na invaziju na Donbas 2014. od strane proruskih separatista.

U drugoj polovini juna, Rusi su počeli da se kreću duž Toreckog fronta, posebno prema gradu Torecku i Njujorku. Prije toga, ruske snage nisu napredovale u ovom sektoru fronta od početka invazije u punom obimu.

Kako navodi Ukrajinska pravda, ofanziva je bila moguća iz dva razloga. Prvo, ukrajinska obavještajna služba nije prepoznala gomilanje ruskih snaga i sredstava u okupiranoj Horlivki. Drugo, Rusi su iskoristili rotaciju ukrajinskih jedinica. 24. brigada je prešla iz Torecka u Časiv Jar, a 41. brigada iz Časiv Jara u Torec.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo