06.07.2024 / 09:02 Politika - Pomoć napretku

Prošlo je 30 godina od otvaranja Ambasade SAD-a u Sarajevu: Ključan korak ka stabilizaciji

Prošlo je 30 godina od otvaranja Ambasade SAD-a u Sarajevu: Ključan korak ka stabilizaciji
Foto: Ambasada SAD-a u BiH
Ove sedmice obilježava se 30 godina od kako su Sjedinjene Američke Države, 4. jula 1994. godine, otvorile svoju Ambasadu u Bosni i Hercegovini, što je bio ključan korak za pomoć u stabilizaciji i obnovi naše zemlje.

Trenutni ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy istakao je, polažući kamen temeljac nove rezidencije američkih ambasadora u Sarajevu, kako će oni biti fokusirani na ono što je bio i on sam, ali i njegovi prethodnici zadnjih 30 godina - podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH, osiguravanje učinkovite, efikasne i odgovorne uprave na svim nivoima BiH u korist građana.


"I konačno, na pomoć zemlji da napreduje na putu integracija u evroatlantske institucije", naveo je Murphy.

Ambasador Victor Jackovich, prvi američki ambasador u BiH, odigrao je ključnu ulogu u osiguravanju učešća SAD u mirovnim procesima tokom tog perioda na Balkanu.


Kako je sadašnji ambasador Michael Murphy istakao tokom svečanosti polaganja kamena temeljca za novu rezidenciju šefa misije SAD, na mjestu prvobitne Ambasade u Alipašinoj ulici u Sarajevu, Američka ambasada ostaje trajno posvećena Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo