06.07.2024 / 07:25 Fudbal - Ko će u polufinale?

Rasplet četvrtfinala EURA: Mogu li Englezi i Holanđani opravdati uloge favorita?

Rasplet četvrtfinala EURA: Mogu li Englezi i Holanđani opravdati uloge favorita?
Foto: UEFA
Na Evropskom prvenstvu u fudbalu koje se održava u Njemačkoj, danas su na rasporedu dva četvrtfinalna meča. U prvom susretu sastaće se Engleska i Švicarska, dok će kasnije snage odmjeriti Holandija i Turska.

Engleska i Švicarska igraju u Düsseldorfu, a obje ekipe vjeruju da imaju ono što je potrebno za ulazak u polufinale. Engleska, pod vođstvom Garetha Southgatea, ulazi u meč kao favorit, ali Švicarska im može zadati mnogo problema.

Engleska ima dobar bilans protiv Švicarske u posljednjih deset godina, sa pet pobjeda i samo jednim primljenim golom. Ipak, Englezi su na ovom turniru pokazali određenu ranjivost, posebno u grupnim utakmicama protiv Danske i Slovenije gdje nisu dominirali. U osmini finala protiv Slovačke, samo minuta i pol ih je dijelila od ispadanja, pa će ovaj susret biti pravi test za njihovu selekciju.

Švicarska je, s druge strane, jedno od najprijatnijih iznenađenja na turniru. Turnir su otvorili pobjedom protiv Mađarske, a protiv Njemačke su ostali bez pobjede tek u sudijskoj nadoknadi. U osmini finala protiv Italije, potpuno su dominirali. Pokazali su da mogu ravnopravno igrati protiv bilo koga na ovom prvenstvu.

Drugi četvrtfinalni meč, između Holandije i Turske, igra se u Berlinu u 21 sat. Ovo je duel dvije reprezentacije koje nisu igrale u polufinalu velikog turnira već desetljeće. Holandija, predvođena Ronaldom Koemanom, ulazi kao favorit, ali Turci nisu bez šansi.

Holandija je u posljednjem međusobnom susretu 2021. godine dala šest golova Turskoj. Međutim, Turska je imala dvije visoke pobjede prije toga, što pokazuje da mogu igrati protiv Holandije.

Na ovom prvenstvu, Holanđani su imali oscilacije. Dobro su se pokazali protiv Francuske, ali su izgubili od Austrije. U osmini finala su bez problema savladali Rumuniju.

Turska je turnir započela pobjedom protiv Gruzije, ali je zatim poražena od Portugala. Ipak, trijumf nad Češkom odveo ih je dalje, a zatim su odigrali svoju najbolju utakmicu protiv Austrije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo