17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

05.07.2024 / 20:36 Fudbal - EURO 2024

Španija je prvi polufinalista Evropskog prvenstva!

Španija je prvi polufinalista Evropskog prvenstva!
Foto: EURO 2024
Španija je prvi polufinalista Evropskog prvenstva koje se ovog ljeta igra u Njemačkoj.

Pred prepunim tribinama Stuttgart Arene, Španija je nakon produžetaka sa 2:1 savladala domaću selekciju Njemačke i tako prva izborila plasman među četiri najbolje selekcije na Euru.

Utakmica je u samom startu bila prilično gruba, sa nekoliko oštrih prekršaja u uvodim minutama. Već u osmoj, veliki hendikep za Španiju jer je teren zbog povrede morao napustiti Pedri, jedan od najboljih fudbalera Crvene furije. Umjesto njega je u igru ušao Dani Olmo.

Španija je bila bolji tim u prvih 20-ak minuta susreta, ali nisu uspijevali doći do gola. Prijetili su Yamal, Ruiz i Morata, dok je sa druge strane Njemačka proigrala tek u nastavku prvog dijela, ali bez ozbiljnijih prilika.

S rezultatom 0:0 se otišlo na odmor, a na prvi gol se nije mnogo čekalo. Igrao se 51. minut kada je Yamal prošao po strani i sjajno asistirao za Olma. Bivši igrač Dinama je rutinski pogodio za vodstvo Španije. Za njega je to bio drugi gol na ovom prvenstvu, a za Yamala treća asistencija.

Njemačka je nakon toga napravila nekoliko izmjena i krenula još ofanzivnije. Prvo je prijetio Wirtz u 60., a potom i Andrich u 70. minuti.

Najbolju priliku za izjednačenje je Njemačka imala u 77. minuti. Kimmich je uposlio Fullkruga, ali je njemački napadač pogodio stativu.

Njemačka je do kraja utakmice pokušavala doći do poravnanja i nekoliko puta je uspjela zaprijetiti, ali ne i postići pogodak sve do 87. minute.

Nakon jednog prekida, Kimmich je glavom spustio loptu do Wirtza, koji vrlo lijepo pogađa od stativu za 1:1 i odveo utakmicu u produžetke.

U prvom produžetku igralo se prilično oprezno i nije bilo većih prilika sve do 105. minuta, kada je Wirtz šutirao pored gola.

Na startu drugog dijela, sporna situacija pred golom Španije. Cucurella je rukom izblokirao šut domaće selekcije, ali se sudac nije oglasio iako su svi igrači Njemačke tražili jedanaesterac.

Činilo se da će utakmicu odlučivati penali, ali je u 119. minuti Merino postigao najvažniji gol dosadašnjeg dijela karijere. Olmo je asistirao, a fudbaler Real Sociedada glavom pogodio za veliku pobjedu Španije 2:1.

Do kraja je Njemačka u preostalih nekoliko minuta pokušala ponovo do poravnanja, ali bezuspješno. Sve vrijedno pomena je drugi žuti karton Danija Carvajala, koji je morao ranije napustiti teren.

Španija će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv boljeg iz duela Francuske i Portugala, koji je na rasporedu večeras od 21 sat.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo