21°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 22°C

05.07.2024 / 17:03 Svijet - Kartičarski divovi

Visa i Mastercard produžavaju ograničenje naknada za strance u EU

Visa i Mastercard produžavaju ograničenje naknada za strance u EU
Foto: Shutterstock
Visa i Mastercard produžit će ograničenja naknada za kartična plaćanja stranih državljana u Evropskoj uniji za još pet godina, do 2029. godine, objavila je Evropska komisija.

Kako bi izbjegli novčane kazne za kršenje propisa EU-a o tržišnom takmičenju, Visa i Mastercard pristali su 2019. ograničiti naknade za plaćanja stranih državljana debitnim karticama u trgovinama u EU na 0,2 posto. Ograničili su i naknade na plaćanja kreditnim karticama, na 0,3 posto, prenosi HINA.

Limit je uveden nakon istrage Evropske komisije, na temelju pritužbe udruženja trgovaca EuroCommerce iz 1997. godine, i trebao je biti na snazi do kraja ove godine.

Bruxelles je u petak objavio da su kartičarski divovi predložili da se produži za još pet godina.

„Međuregionalne naknade za transakcije debitnim i kreditnim karticama u tim mrežama bit će ograničene i idućih pet godina, do novembra 2029. godine”, saopćili su.

„Naknade za plaćanja debitnim karticama u fizičkim trgovinama bit će i dalje ograničene na 0,2 posto, a za plaćanja kreditnim karticama na 0,3 posto. U online transakcijama bit će i dalje ograničene na 1,15 posto u plaćanjima debitnim karticama i na 1,5 posto u plaćanjima kreditnim karticama", stoji u priopćenju.

Visa i Mastercard određuju i naplaćuju naknade za "peglanje" kartica trgovcima koji ih prihvataju. Kartična plaćanja generiraju prihod bankama i drugim izdavateljima, napominje Reuters.

Komisija je ujedno upozorila da će otvoriti istragu ako utvrdi da ograničenja naknada više nisu primjerena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo