25°C
Mostar 32°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 26°C

05.07.2024 / 16:36 Fudbal - Transfer je daleko

Sve je više prepreka za dolazak Džeke u Hajduk, ovo su najveće

Sve je više prepreka za dolazak Džeke u Hajduk, ovo su najveće
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Iako se prošle sedmice činilo kako je prelazak Edina Džeke iz Fenerbahčea u Hajduk gotova stvar, čini se da je realizacija tog transfera danas mnogo manje realna.

Sama činjenica da dani prolaze, a da se ništa konkretno ne dešava ukazuje na to da Džeko ipak nije toliko blizu Hajduka kako se na prvu činilo, a za to postoji nekoliko zaista objektivnih prepreka kojim se pozabavio Index.hr.

Index piše da je, prema pisanju više talijanskih i turskih medija, Džeko prihvatio ponudu koju mu je Hajduk dao te da odlazi iz Fenerbahčea, gdje u ovom trenutku ima još godinu dana važeći ugovor.

Sportski direktor Hajduka Nikola Kalinić je zaista kontaktirao Edina Džeku, te je nakon inicijalnog kontakta održan sastanak gdje je napadaču izložen plan i ono što mu Hajduk može ponuditi u ovom trenutku. Jasno je da Bijeli ne mogu finansijski parirati onome što Džeko ima u Fenerbahčeu, a navodno se radi o 4.2 miliona eura godišnje plate, te da se Džeku pokušava privući nekim drugim faktorima.

Osnovni i prvi preduvjet za potencijalni dolazak u Hajduk je ispunjen, a to je da Džeko nije odbio takvu ideju te je zainteresovan da svoju karijeru nastavi i vjerovatno završi u Splitu. Ali, u ovom trenutku je to daleko od realizacije iz nekoliko razloga. Prvi je da Fenerbahče u ovom trenutku nije spreman tek tako pustiti Džeku iz kluba.

Klub je napustio belgijski napadač Michy Batshuayi koji je otišao u redove ljutog rivala Galatasaraya, a Fenerbahče radi na dolasku nekog velikog imena za tu poziciju. Dok se to ne dogodi, nije realno za očekivati da će pustiti igrača koji je prošle sezone s 25 golova bio najbolji strijelac kluba. Kada i ako se to dogodi, Džeko treba dogovoriti raskid ugovora s obzirom na to da Hajduk ne može platiti odštetu za njega, a Džeko se vjerovatno ipak ne bi odrekao cijele godišnje plate.

Posljednja, ali nimalo nevažna prepreka su primanja koja bi Džeko očekivao od Hajduka. Naravno da bi za Hajduk igrao s velikim popustom u odnosu na ono što ima u Fenerbahčeu, ali čak i s tim popustom ga Hajduk ne može priuštiti. Džeko ima želju doći u klub, ali Hajduk s njim ne može igrati na kartu ljubavi prema klubu i igranju za jedan euro kao kod nekih drugih igrača. S onim što Džeko očekuje, bio bi daleko najplaćeniji igrač kluba i Bijeli nemaju kapacitet da mu želje ispune.

Dakle, dolazak Džeke u Hajduk nije nemoguć, na tome se aktivno radi, ali nije blizu realizacije - zaključuje Index.

"Da bi se to dogodilo, Fenerbahče ga mora prvo pustiti, potom se Džeko mora odlučiti na dolazak u Hajduk umjesto prihvatanja daleko bogatijih ponuda iz Saudijske Arabije i na kraju svoja očekivanja od Hajduka mora dodatno spustiti do onoga što je za Hajduk realno da mu može ponuditi. Nogomet je jako fluidan posao i stvari se mogu odjednom početi brzo odvijati, ali u ovom trenutku nije realno očekivati da će se Džeko pridružiti Hajduku u nekom bliskom vremenskom roku", dodaje se.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo