24°C
Mostar 34°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 31°C
Bihać 27°C

05.07.2024 / 14:42 Svijet - Prvi govor

Novi britanski premijer: Vratit ćemo politiku u službu naroda

Novi britanski premijer: Vratit ćemo politiku u službu naroda
Foto: CNN

Novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer održao je prvi govor kao premijer ispred Downing Streeta 10.

Starmer je imao audijenciju kod kralja Charlesa u Buckinghamskoj palači, gdje ga je monarh pozvao da formira novu vladu.

Novi britanski premijer Keir Starmer je u svom govoru pohvalio svog prethodnika Rishija Sunaka.

Nakon što je potvrdio da je prihvatio poziv za formiranje vlade nakon uvjerljive pobjede, vođa Laburističke stranke Starmer priznao je "dodatni napor" koji je Sunak uložio postajući prvi azijski premijer zemlje.

Keir Starmer je rekao da je zemlja glasala "odlučno za promjenu i povratak politike u javnu službu."

"Kada razlika između žrtava koje ljudi podnose i usluga koje dobivaju od političara postane ovoliko velika, to vodi do umora u srcu nacije, iscrpljivanja nade, duha, vjere u bolju budućnost, koju trebamo da bismo zajedno napredovali," rekao je Starmer.

Ovu ranu, rekao je Starmer, "može izliječiti samo djelovanje, a ne riječi."

Rekao je da namjerava odmah početi raditi "s jednostavnim priznanjem da je javna služba privilegija i da ova vlada treba tretirati svaku osobu u ovoj zemlji s poštovanjem."

Završavajući svoj govor, Starmer je obećao da će voditi UK prema "mirnijim vodama" nakon 14 često turbulentnih godina vladavine Konzervativne stranke.

"Ako bih vas sada pitao da li vjerujete da će Britanija biti bolja za vašu djecu, znam da bi previše vas reklo ne," rekao je, obećavajući da će se boriti "dok ponovo ne povjerujete."

Starmer je rekao da će njegova vlada pokušati "tiho prkositi onima koji su otpisali našu zemlju."

"Dali ste nam jasan mandat, i iskoristit ćemo ga da donesemo promjene, vratimo uslugu i poštovanje u politiku, okončamo eru bučnih performansa, lakše koračamo vašim životima i ujedinimo našu zemlju," rekao je Starmer.

Rekao je da će četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva stajati zajedno dok se suočavaju s "izazovima nesigurnog svijeta, posvećeni mirnom i strpljivom obnavljanju."

"S poštovanjem i poniznošću, pozivam vas sve da se pridružite ovoj vladi služenja u misiji nacionalne obnove. Naš rad je hitan i započinjemo ga danas," rekao je, prije nego što je krenuo u Downing Street 10.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo