24°C
Mostar 34°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 31°C
Bihać 27°C

05.07.2024 / 14:10 Politika - Saradnja

Delegacija PSBiH u Rimu na sastanku Konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative

Delegacija PSBiH u Rimu na sastanku Konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative
Foto: PSBiH

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative (CEI) Darijana Filipović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj dimenziji CEI Predrag Kožul učestvovali su u Rimu na trećem sastanku Konvencije za jačanje CEI.

Na sastanku Konvencije, čiji je cilj jačanje političke uloge CEI u procesu evropskih integracija za zemlje u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kao i ubrzavanje ispunjavanja ciljeva održivog razvoja u državama članicama CEI, usvojeni su zaključci i preporuke sa ranijih sastanaka Konvencije, koji su održani u Trstu i Rimu u februaru i aprilu ove godine.

U usvojenim preporukama, koje se odnose na Parlamentarnu dimenziju ove regionalne multilateralne organizacije, ističe se potreba za oživljavanjem spektra struktura i sastanaka unutar Parlamentarne dimenzije CEI, kao i potreba za održavanjem sastanaka Parlamentarne dimenzije CEI sa Evropskim parlamentom i njegovim strukturama s ciljem razmjene iskustava i ekspertske i tehničke podrške u procesu pristupnih pregovora država kandidata za članstvo u EU.

Usvojenim preporukama apeluje se i na jačanje interakcije između vladine i parlamentarne dimenzije CEI, posebno o pitanjima od značaja za proces evropskih integracija, poput usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Takođe se preporučuje jačanje saradnje sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama koje dijele istu misiju, ciljeve i prioritete koje zagovara CEI, te povećanje prisutnosti predstavnika CEI na važnim evropskim i međunarodnim događajima. S tim u vezi, učesnici sastanka usvojenim preporukama zagovaraju i jačanje uloge Izvršnog sekretarijata CEI, te otvaranje posebnog predstavništva CEI pri institucijama EU u Briselu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo