27°C
Mostar 32°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 27°C
Bihać 24°C

05.07.2024 / 12:00 Svijet - Washington

NATO će se na samitu zalagati za standardizaciju artiljerijskih granata

NATO će se na samitu zalagati za standardizaciju artiljerijskih granata
Foto: NATO

NATO će na svom samitu u Washingtonu sljedeće sedmice prvi put od zemalja članica tražiti strožiju standardizaciju artiljerijske municije kako bi se olakšala njena upotreba na ratištu.

“Ukrajina je pokazala da je naša standardizacija dobra na papiru, ali ne i na terenu”, rekao je dužnosnik NATO-a pod uvjetom da ostane anoniman, što se odnosilo na municiju poput topovskih granata kalibra 155 milimetara, kojih u svijetu trenutno manjka, piše Reuters.

Iako je NATO proveo standardizaciju municije za manje oružje poput jurišnih puški, što je saveznicima omogućilo da razmjenjuju municiju, to nije toliko lako za artiljerijsku municiju.

Iako postoji standard NATO-a za artiljerijsku municiju, njegova implementacija je dobrovoljna, a budući da se nedovoljno članica toga pridržava, tržište se fragmentiralo te je poremećeno snabdijevanje, navodi britanska novinska agencija, a prenosi Hina.

Četrnaest zemalja članica NATO-a je zadržalo pravo da ne slijedi standard, što znači da postoje različiti tipovi municije kalibra 155 milimetara, prenosi Aljazzera.

Različite vrste municije se i dalje mogu koristiti u svim haubicama, ali njihovi operateri moraju unijeti specifikacije granata kada ih postavljaju jer bi u protivnom mogli promašiti svoje ciljeve za 50 ili 60 metara, prema stručnjacima za artiljeriju.

Specifikacije su popisane u tablicama koje operateri koriste, ali dužnosnici kažu da kompanije nekad ne pruže sve potrebne podatke, što NATO namjerava promijeniti. Također, teži usuglašenijim standardima, što bi dovelo do jednostavnijih i kraćih tablica.

“Svijet u kojem postoji jedna standardizirana municija NATO-a, gdje svaki saveznik proizvodi istu stvar, bio bi znatno jednostavniji svijet za vojne komandante”, kazao je dužnosnik Saveza.

“Zato što bi tada nesumnjivo svi koristili istu municiju. Mogli biste uzeti municiju iz ovog skladišta i premjestiti ga do onih haubica, a to bi bio najučinkovitiji način rada”.

Međutim, NATO bi mogao naići na protivljenje proizvođača municije jer bi takav potez mogao povećati konkurenciju i sniziti cijene.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo