24°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

05.07.2024 / 10:38 Svijet - Nigel Farage

Desničarska stranka Reform UK izazvala turbulencije u britanskoj politici

Desničarska stranka Reform UK izazvala turbulencije u britanskoj politici
Fotot: X

Nigel Farage, pokretačka snaga britanskog Brexita i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, prvi put je izabran u britanski parlament.

Farage postaje član britanskog parlamenta nakon osmog pokušaja, pobijedivši s 46,2% glasova u izrazito pro-Brexit Clactonu, priobalnom gradu na jugoistočnoj obali Engleske, gdje je Reform UK dobro prošao na anketama.

S većinom glasova koji su sada prebrojani, rezultati pokazuju da je Reform UK osvojio najmanje četiri mjesta u Donjem domu, s 14,4% glasova, što je relativno jak rezultat u britanskom izbornom sistemu gdje manje stranke često teško prevode svoju nacionalnu podršku u parlamentarna mjesta.

Farageova stranka Reform UK kritizirala je Konzervativnu stranku zbog njenog neuspjeha da smanji stope legalne i ilegalne migracije. Ta poruka čini se da je privukla znatan broj društveno konzervativnih birača, pri čemu su kandidati Reform UK podijelili desničarske glasove i doprinijeli gubicima Konzervativaca, piše CNN.

Farage, glasna i polarizirajuća figura, već dugo je poznat po upotrebi alarmantnog i konfrontirajućeg jezika kada govori o imigraciji. Od kada je najavio svoju kandidaturu, Farage je upozoravao svoje pristalice na "invaziju" tražitelja azila, a prošlog mjeseca je izazvao bijes političkih protivnika nakon što je rekao da je Zapad "isprovocirao" rusku invaziju na Ukrajinu.

Politički veteran i euroskeptik, koji je igrao vodeću ulogu u realizaciji izlaska Britanije iz Evropske unije, ostao je podijeljen i disruptivan faktor u politici zemlje od tada.

Farage je možda najpoznatiji izvan Velike Britanije po svom prijateljstvu s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, nedavno je vodio kampanju uz njega.

Ali nikada nije bio izabran u parlament, izgubivši sedam izbora od 1994. prije ove pobjede. Pobjedio je u Clactonu na velikom zamahu prema Reform UK, prikupivši 21.225 glasova u odnosu na 12.820 Konzervativaca.

Rezultati u petak sada daju Reform UK malu, ali značajnu bazu s koje će se suprotstaviti lideru Laburističke stranke i budućem novom britanskom premijeru Keiru Starmeru, pružajući ključnu parlamentarnu platformu.

"To nije samo razočaranje u Konzervativnu stranku. Postoji velika praznina na desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim. I to je upravo ono što ću učiniti", rekao je Farage nakon što je osvojio mjesto.

Obećao je da će "pravilno izazvati opće izbore 2029." i obećao da će svoju retoriku usmjeriti prema Laburističkoj stranci koja ulazi u vladu.

U mnogim mjestima širom UK, Reform je završio drugi iza Laburista. Farage je rekao da će "laburistička vlada vrlo brzo biti u problemima i sada ćemo ciljati laburističke glasove. Dolazimo po Laburiste – nemojte imati sumnje u to."

Njegovo prisustvo tokom izborne kampanje poremetilo je napore Konzervativne stranke da povrati društveno konzervativne, pro-Brexit birače.

Njegova pobjeda dolazi u isto vrijeme kada je Evropa generalno zahvaćena onim što neki nazivaju desničarskim populističkim valom.

Prošli mjesec evropski izbori su vidjeli historijski broj poslanika iz tvrdih desničarskih i krajnje desničarskih stranaka izabranih u Evropski parlament. Na izvanrednim francuskim izborima, krajnje desničarska Nacionalna fronta osvojila je prvi krug prošle sedmice.

Govoreći za CNN u četvrtak navečer, zamjenica urednika Politica u Velikoj Britaniji Rosa Prince rekla je da rezultat pokazuje "vrlo široko nezadovoljstvo Konzervativnom strankom" i da politike Reform UK "stvarno odjekuju s nekim dijelovima biračkog tijela."

"Veliko pitanje će biti hoće li Konzervativna stranka pokušati da ga privuče k sebi i možda čak udruže snage, ili će ga odgurnuti," rekla je Prince. "Jer ono što biste mogli imati je totalno prestrukturiranje desnice... Mislim da će Nigel Farage svakako izazivati probleme u Domu lordova."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo