20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

05.07.2024 / 10:08 Svijet - Izazvala reakcije

Slovačka ministrica krivi LGBT osobe za loš natalitet: 'Mi rađamo bebe'

Slovačka ministrica krivi LGBT osobe za loš natalitet: 'Mi rađamo bebe'

"Heteroseksualci stvaraju budućnost jer oni stvaraju bebe. Europa izumire zbog ekscesivnog broja LGBTQ+ osoba. Neobično je da se to događa bijeloj rasi", rekla je slovačka ministrica kulture Martina Šimkovičová.

Slovačka ministrica kulture Martina Šimkovičová u nedavnom intervjuu za slovačke medije izjavila je da smatra LGBTQ+ osobe krivcima za niske stope nataliteta u Europi. Ova kontroverzna izjava izazvala je val reakcija i kritika.

Institut za ljudska prava u Bratislavi podnio je žalbu protiv Martine Šimkovičove zbog sumnje na rasizam i antisemitizam. Homofobni govor nije zabranjen u Slovačkoj.

- Podržavanju rasizma i antisemitizma nije mjesto u Europi u 2024. Svi znamo čime su te tendencije rezultirale u prošlosti - kaže predsjednik Instituta za ljudska prava, Peter Weisenbacher.

Tako je ministrica Šimkovičová najavila u januaru prestanak financiranja LGBTQ+ projekata, prenosi Politico.

Šimkovičová je radila kao voditeljica vijesti na TV Markíza 2015., ali je dobila otkaz zbog dijeljenja protumigrantskog sadržaja. Kasnije se pridružila TV Slovan, poznatom po širenju dezinformacija i teorija zavjere.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo