20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

05.07.2024 / 08:36 Svijet - Neočekivani poraz

Bivša britanska premijerka izgubila mjesto u parlamentu

Bivša britanska premijerka izgubila mjesto u parlamentu
Foto: CNN

Bivša britanska premijerka Liz Truss doživjela je još jedno neviđeno poniženje, izgubivši svoje mjesto i izbačena iz parlamenta manje od dvije godine nakon što je vodila zemlju.

Truss je bila premijerka samo šest sedmica, što je najkraći mandat u britanskoj historiji. Njen premijerski mandat se urušio nakon nesređenog financijskog plana koji je uplašio tržišta i investitore i uzrokovao pad vrijednosti funte.

Ona je odbila govoriti nakon poraza, napuštajući pozornicu s drugim kandidatima, pokušavajući zadržati čeličan izraz lica.

Truss je izgubila s 630 glasova. Osvojila je 11.217 glasova, dok je laburistima pripalo 11.847.

Njen poraz je jedan od najupečatljivijih trenutaka u dugoj historiji britanskih izbora. Nadmašuje poznati trenutak iz 1997. godine kada je ministar odbrane Michael Portillo izgubio svoje mjesto; čak ni među najgorim prognozama za konzervativce, malo je ko mogao zamisliti da bi Truss mogla biti poražena u nekada ultrabezbjednom torijevskom mjestu.

Rishi Sunak je nastojao distancirati konzervativce od Trussovog mandata, ali ona je ipak predstavljala stranku u mjestu koje je držala od 2010. godine.

Sada postaje lice kolapsa konzervativaca, na neviđenu noć koja je vidjela kako vladajuća stranka temeljito odbijena od strane birača.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo