15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

05.07.2024 / 07:22 Svijet - Izbori u SAD

Biden jasno poručio: Ne odlazim

Biden jasno poručio: Ne odlazim
Foto: X

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da "nema namjeru otići", suočen s pozivima mnogih demokrata da prekine svoju kandidaturu za ponovni izbor, koristeći proslavu Dana nezavisnosti da uzvrati na sumnje u svoju izdržljivost i mentalnu oštrinu.

Na prijemu jedna je osoba iz publike uzviknula: "Nastavite se boriti! Trebamo vas!" američkom predsjedniku koji je odgovorio: "Možete računati na mene. Nemam namjeru otići", ponavljajući svoje obećanje da će ostati u utrci unatoč sve glasnijim pozivima da se povuče.

Biden je prošle sedmice imao katastrofalani nastup na debati s Donaldom Trumpom. Bio je zbunjen, nefokusiran, na trenutke je nesuvisle govorio kao da nema pojma o kojoj se temi radi. Već godinama u američkoj javnosti traju rasprave je li 81-godišnji predsjednik u psihofizičkom stanju voditi najveću svjetsku silu. Debata je produbila te rasprave i to nimalo u Bidenovu korist.

Mnogi demokrati posljednjih dana jasno su govorili da Biden mora odstupiti kako bi se na vrijeme nova osoba mogla suprotstaviti Trumpu koji vodi po anketama.

Joe Biden rekao je saradnicima i liderima Demokratske stranke da je posjetio doktora nakon lošeg nastupa u debati s Donaldom Trumpom, što je u suprotnosti s ranijim izjavama Bijele kuće o njegovom medicinskom stanju, javlja NBC.

Predsjednik se preksinoć sastao i s demokratskim guvernerima te se suočio s pitanjima o poraznoj izvedbi na debati. Na pitanje je li dobio doktorsku njegu nakon debate, priznao je okupljenima da ga je pregledao doktor i da je sve u redu, prema dva izvora NBC-ja.

Nekoliko sati ranije, pres sekretar Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da Biden nije bio podvrgnut nijednom doktorsokm pregledu od februara, kada je posljednji put bio na temeljitom doktorskom pregledu te odradio nekoliko testova.

Bijela kuća sada tvrdi da Biden nije bio na liječničkom pregledu od februara, ali je od tada redovito odlazio doktrske na kratke preglede, uključujući i onaj nakon debate s Trumpom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo