15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

05.07.2024 / 07:03 Svijet - Britanski premijer

Sunak nakon teškog poraza: 'Vlast će biti predana na miran i uredan način'

Sunak nakon teškog poraza: 'Vlast će biti predana na miran i uredan način'
Foto: X

Rezultati još uvijek pristižu na izborima u Velikoj Britaniji, ali ne postoji ni najmanja šansa da budu značajno drugačiji od onog što su pokazale izlazne ankete. Čak štoviše, premijer Rishi Sunak je priznao poraz.

"U ovoj teškoj noći, želio bih izraziti svoju zahvalnost ljudima iz izborne jedinice Richmond i Northallerton na vašoj kontinuiranoj podršci. Laburistička stranka je pobijedila na ovim izborima i nazvao sam sir Keira Starmera da mu čestitam na pobjedi", poručio je Sunak dodavši:.

"Vlast će biti predana na miran i uredan način, uz dobronamjernost svih strana. To je nešto što nam svima treba dati povjerenje u stabilnost i budućnost naše zemlje. Britanski narod je donio otrežnjujuću presudu, ima mnogo toga za naučiti... i preuzimam odgovornost za gubitak. Mnogim dobrim, marljivim konzervativnim kandidatima koji su izgubili, uprkos neumornim naporima, lokalnim rezultatima i predanosti svojim zajednicama. Žao mi je", rekao je Sunak.

Laburisti su osvojili 326 mjesta, ključni broj koji im osigurava parlamentarnu većinu i osigurava da Keir Starmer postane novi britanski premijer u nadolazećim satima.

Prekretnica označava kraj jedne ere i početak druge; konzervativci su Britanijom vladali 14 godina, ali su ih laburisti prvi put nakon 1997. svrgnuli s vlasti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo