23°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C

04.07.2024 / 16:53 Svijet - Pokreće se inicijativa

Njemačke vlasti najavljuju uvođenje vojnog roka za žene

Njemačke vlasti najavljuju uvođenje vojnog roka za žene
Foto: Bundeswehr

Generalni inspektor Bundesvera Carsten Breuer, najviši oficir po rangu u njemačkoj vojsci, uveo bi, prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka, obavezu služenja i za žene.

"Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se po Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali prije toga je neophodna odgovarajuća politička i društvena diskusija", rekao je Breuer.

On je naglasio da Njemačka "mora da bude sposobna za rat".

Ministar odbrane, socijaldemokrata Boris Pistorious, u junu je predstavio planove za novi model služenja vojnog roka.

On se sastoji od šestomjesečne osnovne obuke s opcijom dobrovoljnog, ugovornog služenja dodatnih 17 mjeseci, prenosi Deutsche Welle.

Prije toga bi trebalo generalno obuhvatiti sve vojno sposobne mladiće i postaviti im pitanje o sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok. Djevojke bi takođe mogle to da učine.

"Vojno posmatrano, potrebna nam je sposobnost povećanja broja vojnika i u pogledu planova NATO-a", rekao je on.

Dodao je da je Njemačka "glavno čvorište Sjevernoatlantskog pakta".

"Ukupno nam je potrebno više od 400.000 vojnika s privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista. Da bismo pokrili te potrebe, neophodno nam je još 100.000 rezervista", kazao je Breuer.

Objasnio je da bi to u prvo vrijeme mogao da pokrije novi model, ali je i dodao "da bez dijela obaveznog služenja to neće moći".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo