26°C
Mostar 30°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 26°C

04.07.2024 / 16:28 Fudbal - Španci najviše pokazali

Glavaš: Nadamo se da Barbarez u BiH može napraviti ono što je Kek uradio u Sloveniji

Glavaš: Nadamo se da Barbarez u BiH može napraviti ono što je Kek uradio u Sloveniji
Foto: Facebook

Bivši reprezentativac i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlatko Glavaš vjeruje da je Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, koje je trenutno u četvrtfinalnoj fazi, najbolje organizirano prvenstvo u historiji ovog sporta u Evropi.

Glavaš je imao priliku da prisustvuje mečevima između Ukrajine i Slovačke u Dusseldorfu, te Švicarske i Škotske u Kolnu, gdje se uvjerio u nevjerovatne organizacijske sposobnosti Nijemaca.

- Evropsko prvenstvo u Njemačkoj je po meni najbolje organizirano u historiji. Tome sigurno dopinose infrastruktura i mentalitet njemačkog naroda, ali i nevjerovatne organizacijske sposobnosti. Smatram da bi Njemačka trebala češće dobijati organizaciju velikih nogometnih takmičenja – kazao je Glavaš u razgovoru za Fenu.

Osvrnuo se na dosadašnji dio Evropskog prvenstva i naglasio da je razočaran ispadanjem Hrvatske, koja je eliminisana nakon što je primila kasne golove protiv Albanije i Italije, dok je Srbija još jedanput pokazala „balkanski mentalitet“, a pozitivno je iznenađen selekcijom Slovenije, koja je pod vodstvom Matjaža Keka bila na pragu da izbaci nogometnu silu kakav je Portugal.

- Vjerujem da bi Hrvatska igrala sve bolje da je prošla grupnu fazu. Srbija su pratile svađe i incidenti u svlačionici, na terenu, pa čak i izvan terena, sudeći po nekim izvještajima. Kek je Slovencima donio pobjednički mentalitet i stvorio respektibilan tim od prosječne ekipe. Upravo je to ono čemu se mi u BiH nadamo da Sergej Barbarez može učiniti sa našom selekcijom i ja vjerujem da je on na dobrom putu – izjavio je Glavaš.

Smatra da je Njemačka na domaćem terenu prvi favorit za osvajanje titule prvaka Evrope, ali napominje da je pred tom selekcijom u četvrtfinalu najteži mogući ispit, a to je duel protiv snažne Španije.

- Španci su najviše pokazali, Nijemci najbolje igraju turnire, Švicarci su me ugodno iznenadili i mogli bi proći i u polufinale, a vjerujem da Englezi i Francuzi imaju još dosta toga da pokažu. Očekujem da bi u finalu mogli igrati Njemačka i Engleska – zaključio je Glavaš.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo