21°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

04.07.2024 / 15:03 Svijet - Sigurnosni kabinet

Izraelska vlada razmatra Hamasov prijedlog prekida vatre

Izraelska vlada razmatra Hamasov prijedlog prekida vatre
Foto: The Times of Israel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvat će svoj sigurnosni kabinet u četvrtak navečer kako bi raspravljalo o novim stavovima Hamasa prema mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, saopćio je izvor iz Netanyahuovog ureda dok su borbe bjesnile u enklavi.

Prije sastanka vlade, Netanyahu će imati konsultacije sa svojim timom za pregovore o prekidu vatre, također je kazao izvor.

Izrael je u srijedu dobio odgovor Hamasa na prijedlog koji je krajem maja objavio američki predsjednik Joe Biden, a koji bi uključivao oslobađanje oko 120 talaca držanih u Gazi i prekid vatre u palestinskoj enklavi.

Palestinski zvaničnik blizak posredovanju kazao je Reutersu da je Hamas pokazao fleksibilnost oko nekih klauzula, koje bi omogućile postizanje okvirnog sporazuma ako Izrael to odobri.

Dvojica dužnosnika Hamasa nisu odmah odgovorila na zahtjeve za komentar. Hamas tvrdi da svaki dogovor mora okončati rat i donijeti potpuno povlačenje Izraela iz Gaze. Izrael tvrdi da će prihvatiti samo privremene stanke u borbama dok Hamas ne bude iskorijenjen.

Plan podrazumijeva postepeno oslobađanje izraelskih talaca koji se još drže u Gazi i povlačenje izraelskih snaga tokom prve dvije faze, kao i oslobađanje palestinskih zatvorenika. Treća faza je obnova ratom razorenog područja i povratak posmrtnih ostataka preminulih talaca, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo