26°C
Mostar 30°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 26°C

04.07.2024 / 14:56 BiH - Elektronski plan integriteta

Kafedžić: Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek

Kafedžić: Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek
Foto: FENA

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo objavio je danas Registar ugovora o djelu i Registar javnih poziva za imenovanja izvršnih tijela u Kantonu Sarajevo, te elektronski plan integriteta.

Nove IT mehanizme u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije prezentirao je šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, koji je također prezentirao registre ugovora o djelu i javnih poziva za imenovanja, te Analitičke izvještaje za praćenje realizacije mjera iz planova integriteta javnih institucija u Kantonu Sarajevo.

Kafedžić je u izlaganju naglasio da Ured na ovaj način završava izgradnju sistema transparentnosti u Kantonu Sarajevo, te da je preostalo da se uspostavi registar koncesija u KS.

- Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek. Danas se suočavamo sa mnogo zloupotreba u svim procesima. Analizom smo utvrdili visokorizične procese kroz dodjele ugovora o djelu, objavljivanjem javnih poziva za nosioce javnih funkcija i provedbu mjera iz planova integriteta. Registri će se moći koristiti u različite svrhe s ciljem otkrivanja i sprječavanja korupcije u javnom sektoru – kazao je Kafedžić.

Napominje da antikorupcijski sistem u Kantonu Sarajevo sigurno ide u korak s praksama u zemljama Evropske unije. Sačinjavaju ga ljudski resursi, pravni okvir i informacioni sistem.

- Registar ugovora o djelu je transparentan, efikasan, centraliziran sistem kontrole. Ured nema u ovom trenutku kapacitete da sve to nadzire, zbog toga je važno da mediji u saradnji sa organizacijama civilnog društva i Uredom svakodnevno u ovim podacima traže i prijave nepravilnosti – dodao je.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch kazao je da će predstavljeni analitički izvještaji omogućiti javnosti da prati provedbu antikorupcijskih mjera u javnim institucijama u Kantonu Sarajevo. Kako je kazao, ti alati u konačnici doprinose djelotvornijoj provedbi Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

- Registri će podlijegati sudu javnosti, razotkrivajući neke od najrizičnijih procesa u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo i pomažući da se unaprijedi povjerenje javnosti. Pored toga, analitički izvještaji o provedbi antikorupcijskih mjera će povećati transparentnost unutar javnih institucija u Kantonu Sarajevo. Uvođenje digitalnih alata u sprečavanje korupcije služi tome da unaprijedi povjerenje javnosti u kantonalne institucije. To omogućava uvid u neke od aspekata javnog djelovanja koji su najpodložniji korupciji. Stoga uspostavljanje ovih registara označava važan korak kao rezultat zajedničkih napora Vlade Kantona Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i Misije koja je pružila svoju podršku – izjavio je Busch.

Dodao je da rad Ureda za borbu protiv korupcije, koji je uvaženi partner Misije u borbi protiv korupcije od 2017. godine, služi za primjer drugim takvim uredima širom BiH, te da posao koji obavlja pomaže u izgradnji povjerenja u javne institucije.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo