14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

04.07.2024 / 13:43 Svijet - Nova kompanije

Njemačka i Italija najavljuju razvoj nove generacije tenkova za cijelu Evropu

Njemačka i Italija najavljuju razvoj nove generacije tenkova za cijelu Evropu
Foto: Ilustracija (Rheinmetallov Panther KF-51)

Italijanski odbrambeni div Leonardo i njemački gigant Rheinmetall dogovorili su zajedničku proizvodnju tenkova i drugih oklopnih i oružanih sistema, poručile su u srijedu obje kompanije, prenosi Reuters.

U tu svrhu osnovat će se nova kompanija sa sjedištem u Italiji, a u kojoj će Leonardo i Rheinmetall imati po 50 posto udjela. Glavni cilj im je razviti i proizvoditi novi tenk i druga borbena oklopna vozila za Oružane snage Italije, to jest Kopnenu vojsku Italije.

No, još zanimljiviju objavu jučer je imao njemački list Handelsblatt koji je pisao kako italijanska vlast namjerava kupiti stotine tenkova i oklopnih vozila od Rheinmetalla po cijeni od 20 milijardi eura.

Prema njima, riječ je o ugovoru na period od 15 godina tokom kojeg bi Italija nabavila najmanje 350 borbenih oklopnih vozila Lynk te oko 200 tenkova Panther (vjerojatno baziranih na prototipu Panther KF51 koji je Rheinmetall predstavio 2022. godine). Talijanska vlada nije odmah komentirala te natpise, a nije sasvim jasno je li riječ o poslu koji bi zapravo bio dio zajedničkog pothvata Leonarda i Rheinmetalla.

Iz obje tvrtke poručili da njihov zajednički pothvat otvara vrata razvoju nove generacije borbenih oklopnih vozila i tenkova za cijelu Evropu. Kako dalje stoji u zajedničkoj izjavi, proizvodne linije na kojima bi se sklapali tenkovi i oklopna vozila, testiranje, logistička podrška odvijali bi se u pogonima i na poligonima u Italiji, prenosi Jutarnji.

Ako se ovaj posao doista realizira, bit će to novi zamah njemačkom Rheinmetallu kojem je zbog rata u Ukrajini i posljedičnoj globalnoj potražnji za oružjem značajno porastao prihod od prodaje oružja. Kako kažu Nijemci, knjige narudžbi su prepune, a samo ove godine ciljaju prihod od oko 10 milijardi dolara od prodaje oružanih sistema.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo