15°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

04.07.2024 / 07:09 Svijet - Reizbor i dalje opcija

Demokratski guverneri podržali Bidena. 'Bio loš u debati, ali je sposoban za dužnost'

Demokratski guverneri podržali Bidena. 'Bio loš u debati, ali je sposoban za dužnost'
Foto: Arhiva

Demokratski guverneri New Yorka, Minnesote i Marylanda jučer su rekli da će podržati kandidaturu predsjednika Joea Bidena za reizbor nakon rasprave s njim o njegovom slabom učinku u prošlosedmičnoj tv raspravi s Donaldom Trumpom.

"Predsjednik nam je uvijek čuvao leđa. I mi ćemo mu čuvati leđa", rekao je novinarima guverner Marylanda Wes Moore nakon sastanka s Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući, na kojem su sudjelovala 24 demokratska guvernera i gradonačelnik Washingtona, D.C., od kojih su se neki pridružili putem interneta.

Moore je rekao da su guverneri bili iskreni u prenošenju negativnih povratnih informacija birača o Bidenovoj lošoj izvedbi tokom debate s republikanskim suparnikom Donaldom Trumpom. Rekao je da očito imaju posla prije izbora 5. novembra, ali da je Biden jasno dao do znanja da će ostati u utrci.

"Predsjednik je naš kandidat. Predsjednik je vođa naše stranke", rekao je Moore.

Među demokratima se posljednjih dana sve više govori o tome da bi 81-godišnji Biden trebao odustati od utrke.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da se nakon sastanka osjećala samouvjereno i da su svi guverneri obećali podršku Bidenu.

Guverner Minnesote Tim Walz, predsjednik udruženja demokratskih guvernera, rekao je da je Bidenov učinak u debati u četvrtak bio loš, ali smatra da je Biden sposoban za dužnost.

"Očito smo, kao i mnogi Amerikanci, malo zabrinuti. Zabrinuti smo jer prijetnja Trumpovog predsjedništva nije teoretska", rekao je Walz, dodavši da je prethodno Trumpovo predsjedništvo obilježilo "kaos, uništenje".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo