24°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

03.07.2024 / 16:32 Fudbal - Disciplinski postupak

UEFA pokrenula istragu protiv Demirala zbog kontroverzne proslave

UEFA pokrenula istragu protiv Demirala zbog kontroverzne proslave
Foto: X
Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula je istragu protiv turskog reprezentativca Meriha Demirala nakon što je proslavio pogodak takozvanim "vučjim pozdravom".

UEFA je objavila kako je riječ o navodnom neprimjerenom ponašanju 26-godišnjaka. Bude li Demiral novčano kažnjen, mogao bi se suočiti sa zabranom nastupa u predstojećoj četvrtfinalnoj utakmici Evropskog prvesntva protiv Holandije.

Nakon svog drugog gola u Leipzigu, Demiral je objema rukama formirao znak i simbol "Sivih vukova" tokom pobjede protiv Austrije u osmini finala sa 2:1.

Pristaše desničarskog ekstremističkog pokreta Ülkücü, pod kontrolom Saveznog ureda za zaštitu ustava u Njemačkoj, poznati su kao Sivi vukovi. U Turskoj je ultranacionalistička stranka MHP njen politički predstavnik i partner u savezu s islamskom konzervativnom strankom AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Demiral je objasnio da je ovakav način slavlja povezan s njegovim turskim identitetom. Aktivisti za ljudska prava kritikovali su ovakav način proslave, prenosi STA.

Turska će u subotu u Berlinu igrati za plasman u polufinale Evropskog prvenstva.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo