17°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

03.07.2024 / 16:03 BiH - Pripreme pri kraju

Sve spremno za Marš mira Nezuk - Potočari: Prijavilo se više od 3,5 hiljade osoba

Sve spremno za Marš mira Nezuk - Potočari: Prijavilo se više od 3,5 hiljade osoba
Foto: Vijesti.ba
Do danas su se na Marš mira prijavile 3.703 osobe, odnosno, 99 organizovanih grupa sa 2988 učesnika i 715 pojedinaca, potvrdili su za Vijesti.ba iz Pododbora za organizaciju Marša mira.

Pripreme za ovogodišnji Marš mira su pri kraju, a rješavaju se detalji, kazali su organizatori.

"Prijavio se jedan impozantan broj učesnika, a mi očekujemo još. Imamo projekciju da će biti 5.000 učesnika, a spremni smo dočekati i više. Imajući u vidu ovaj broj prijava, mislimo da će više od 5.000 učesnika krenuti iz Nezuka. Da Marš mira kreće danas, mi bi bili spremni", rekao nam je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira.


On je podsjetio da se prošle godine očekivalo 4.000, a u memorijalni centar je na kraju ušlo oko 7.000 učesnika Marša mira.

Dvije decenije Marša mira

Ove godine je 20 godina otkako se organizuje ovaj pješački pohod kao znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

"Nismo puno odstupili od one inicijalne ideje. To je marš sa porukom mira. I dalje šaljemo poruku mira. Marš mira ima svoje ciljeve, a to je tužno odavanje počasti nevino ubijenim žrtvama, očuvanje od zaborava i poruka da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi Srebrenica", poručuje Čakanović.

Tradiciju prenijeti na mlade naraštaje

Osim što Marš obilježava dvije decenije postojanja, zanimljva je još jedna činjenica, da se ove godine očekuje najveći boj mladih učesnika Marš mira do sada.

"Imamo oko 280 prijava djece boraca Srebrenice, djeca sinova Podrinja. Ministarstvo obrazovanja KS u saradnji sa Institutom za predfakultetsko obrazovanje dovodi nam grupu od 70 ljudi, odnosno, srednjoškolaca. Dakle, mnogo mladih što nama ulijeva nadu da će opstati ovo jer se nadamo da ćemo jednog dana dočekati da ćemo naći smiraj za sve naše ubijene", naglasio je predsjednik Pododbora. On dodaje da je dosta prijava došlo iz regije, Evrope, Amerike i Australije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo