13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

03.07.2024 / 13:57 Svijet - Gabriel Attal

Francuski premijer: Moguće spriječiti krajnje desnu većinu

Francuski premijer: Moguće spriječiti krajnje desnu većinu
Foto: Profimedia
Francuski premijer Gabriel Attal, bliski saveznik predsjednika Emmanuela Macrona, rekao je kako vjeruje da bi političke stranke mogle spriječiti da krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvoji većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju.

Attal je to rekao nakon što je više od 200 kandidata s cijelog političkog spektra pristalo povući se iz lokalnih izbornih utrka kako bi otvorili put kandidatu koji ima najveće izglede pobijediti kandidata Nacionalnog okupljanja u njihovom izbornom okrugu, prenosi HINA.

"Ta povlačenja pokazuju da možemo izbjeći apsolutnu većinu za krajnju desnicu", rekao je Attal za radio stanicu France Inter.

Nacionalnom okupljanju treba 289 zastupnika za kontrolu nad Nacionalnom skupštinom koja ima ukupno 577 zastupnika. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavit će kasnije listu kandidata za drugi krug izbora, no lokalni mediji procijenili su da se iz utrke povuklo do 218 kandidata, smanjivši broj okruga u kojima bi moglo doći do rasipanja glasova protiv Nacionalnog okupljanja.

Prije toga, ankete su pokazale da nakon prvog kruga izbora Nacionalno okupljanje ima izglede dobiti između 250 i 300 zastupnika. No nije izvjesno da će birači podržati taj plan.

Centristički birači mogli bi oklijevati glasati za kandidata krajnje ljevice, a mnogi ljevičarski birači toliko su razočarani Macronom da možda ne bi mogli podnijeti podržati kandidata iz njegove koalicije. Le Pen je danas rekla da bi mogla ponuditi suradnju drugim strankama ako Nacionalno okupljanje ne osvoji apsolutnu većinu.

Njen kandidat za premijera Jordan Bardella inzistirao je da neće pristati osnovati vladu bez dovoljno snažnog mandata. Financijska tržišta umirio je plan osnivanja tzv. "republikanske fronte" protiv stranke Marine Le Pen, snizivši premiju rizika na francuski dug.

"Ta strategija značajno bi ograničila izglede da Le Pen osvoji apsolutnu većinu", ocijenio je glavni ekonomist za Evropu investicijske banke Jefferies Mohit Kumar.

Nacionalno okupljanje izbilo je na prvo mjesto nakon prvog kruga izbora pošto se Macronu obilo kockanje s vanrednim izborima. Njegov centristički blok završio je daleko na trećem mjestu, iza krajnje desnice i žurno sastavljenog ljevičarskog saveza.

Le Pen je godinama radila na ublažavanju imidža Nacionalnog okupljanja, no grupe za ljudska prava izražavaju zabrinutost zbog "nacionalne preferencije" stranke i protuimigrantskih politika, a njen dubok euroskepticizam mogao bi biti ozbiljna prijetnja za buduću evropsku intergraciju.

Stranka je dala naslutiti da planira poništiti Macronove reforme kao što je povećanje dobi za mirovinu, a ekonomisti se pitaju imaju li njeni planovi za potrošnju financijsku podlogu.

No čak i ako Nacionalno okupljanje ne dođe na vlast, Francuska bi se mogla suočiti s dugom političkom neizvjesnošću, sve do kraja Macronova mandata 2027., kada se očekuje da će se Le Pen kandidovati za predsjednicu.

Na pitanje u vezi stvaranja privremene višestranačke vlade u slučaju da nijedna stranka ne bude imala dovoljno glasova za većinu, Attal je ponovio da predlaže da mainstream stranke sarađuju u parlamentu od zakona do zakona.

"Nadam se da će Macronova koalicija Ensemble (Zajedno) biti što je veća moguće. Nakon toga nastojat ćemo osigurati većinu od projekta do projekta", kazao je.

Nacionalno okupljanje osudilo je plan da ga se blokira kao antidemokratski i nastojanje da se potkopa želje birača. Bardella je rekao za Le Figaro:

"Prava 'republikanska fronta' smo mi."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo