14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

03.07.2024 / 13:04 Svijet - Pariz

Neizvjesna budućnost Židova u Francuskoj: Glavni rabin ih pozvao da napuste zemlju

Neizvjesna budućnost Židova u Francuskoj: Glavni rabin ih pozvao da napuste zemlju
Foto: X
Nakon uspjeha krajnje desne stranke Nacionalnog okupljanja u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, glavni rabin sinagoge u Parizu Moshe Sebbag iskazao je sumnju u budućnost Židova u Francuskoj i založio se odlazak mladih Židova iz zemlje.

"Danas je jasno da nema budućnosti za Židove u Francuskoj. Svima koji su mladi govorim da idu u Izrael ili neku sigurniju zemlju", poručio je Sebbag u razgovoru za Jerusalem Post. Objasnio je kako se Francuska suočava s krizom identiteta i integracije, prenosi Index.

Naveo je kako su židovski migranti nakon Drugog svjetskog rata došli u Francusku te živjeli u jednosobnim stanovima i uzdržavali svoje porodice, dok su istovremeno upijali francusku kulturu.

"Naučili su jezik, duh društva i francusku kuhinju", napomenuo je.

"Nakon generacija, francuski Židovi su Francuzi i osjećaju se kao Francuzi", dodao je. Upozorio je kako su u potrazi za boljim životom u Francusku stigli i ljudi iz drugih zemalja, ali se nisu tako dobro integrisali kao Židovi.

Francuska je sekularno društvo u kojem se, primjerice, vjerski predmeti ne nose u javnim školama.

"Postoji sloboda vjeroispovijesti, ali ne odnosi se na izlaganje u javnim prostorima", rekao je Sebbag. Prozvao je muslimane koji se odbijaju prilagoditi francuskom društvu.

Različiti segmenti Francuske različito su reagovali na probleme masovne imigracije i neuspjehe integracije. Prema Sebbagu, s jedne strane, postoji strah od gubitka francuske kulture i želja da se uguši imigracija. S druge strane, kaže da oni s humanističkom ideološkom orijentacijom žele pomoći imigrantima pretjeranim socijalnim davanjima i boriti se protiv njihove diskriminacije.

Istakao je kako je u mnogim mjestima s getima neintegrisanih imigranata ekstremna desnica ojačala. Tvrdi kako je Marine Le Pen godinama pokušavala udaljiti stranku od nasljedstva svog oca, osnivača stranke koji je bio optuživan za antisemitizam.

Također, podsjetio je da su mnogi s ljevice ponudili opravdanje za "masakr" sedmog oktobra kad su hamasovci upali u Izrael, dok je istovremeno desnica ponudila podršku Izraelu i podržala njegove napore da odgovori. Optužio je ljevicu da je omogućila i prihvatila propalestinske proteste i aktivizam, koji se poklopio s dramatičnim porastom antisemitizma.

"Mnoge obitelji Židova ovdje su od prije Drugog svjetskog rata i nisu mogle ni pomisliti da će glasati za Nacionalno okupljanje, ali ipak ljevica je u posljednje vrijeme antisemitska. Židovi su u sredini jer ne znaju ko ih više mrzi", zaključio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo