14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

03.07.2024 / 11:40 Svijet - Bolja zaštita djevojčica

Sierra Leone i službeno zabranila dječje brakove, 'mladoženjama' prijete ogromne kazne

Sierra Leone i službeno zabranila dječje brakove, 'mladoženjama' prijete ogromne kazne
Foto: Ilustracija
Država Sijera Leone službeno je zabranila dječje brakove, a predsjednik Julius Maada Bio potpisao je zakon o ukidanju te još uvijek rasprostranjene prakse.

Zagovornici novog zakona se nadaju da će on bolje zaštititi djevojčice i djevojke u Sijera Leoneu, od kojih se oko trećina uda prije nego što navrše 18 godina, povećavajući stopu smrtnosti majki zbog fizičkih rizika s kojima se suočavaju u trudnoći, prema ministarstvu zdravstva, prenosi HINA.

Prema zakonu, svaki muškarac koji oženi djevojku mlađu od 18 godina mogao bi se suočiti s najmanje 15 godina zatvora i novčanom kaznom od oko 4000 dolara. Roditelji ili oni koji prisustvuju takvim ceremonijama vjenčanja također bi se mogli suočiti s novčanom kaznom.

Američki ured za afrička pitanja pozdravio je usvajanje zakona kao "važnu prekretnicu (koja) ne samo da štiti djevojčice, već promiče snažnu zaštitu ljudskih prava". Zapadna i centralna Afrika ima najveću prevalenciju dječjih brakova u svijetu i ondje živi gotovo 60 miliona dječjih nevjesta, prema UNICEF-u.

Dvadesetjednogodišnja bivša nevjesta iz Sijera Leonea, koja je željela ostati anonimna, rekla je za Reuters da je bila prisiljena na brak u dobi od 14 godina i da razmišlja o odlasku na sud jer bi joj novi zakon omogućio da podnese zahtjev za poništenje braka.

Zakon bi trebao "prekinuti krug ranog braka i njegovih razornih posljedica", rekla je istraživačica Human Rights Watcha Betty Kabari.

"Također otvara put drugim afričkim državama, poput Tanzanije i Zambije, da opozovu zakone koji dopuštaju dječje brakove."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo