18°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

02.07.2024 / 12:08 Svijet - Američki predsjednik

Biden: Odluka Vrhovnog suda o Trumpu potkopava vladavinu prava

Biden: Odluka Vrhovnog suda o Trumpu potkopava vladavinu prava
Foto: Arhiv

Američki predsjednik Joe Biden opisao je kao 'opasan presedan' odluku Vrhovnog suda kojom se bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu daje djelomični imunitet od kaznenog progona.

Aktuelni predsjednik SAD-a rekao je da ova presuda potkopava "vladavinu prava" i "strašno je loša usluga" Amerikancima, prenosi BBC.

Ranije je Trump pozdravio odluku suda kao "veliku pobjedu" za demokratiju.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je jučer da bivši američki predsjednik Donald Trump može zatražiti imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je poduzeo tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine

Presuda je označila, prvi put od formiranja države, da je Vrhovni sud proglasio da bivši predsjednici mogu biti zaštićeni od kaznenih prijava u bilo kojem slučaju.

Presuda će dodatno odgoditi kazneni postupak protiv Trumpa zbog navodnog pokušaja subverzije rezultata izbora 2020. koji su donijeli pobjedu Bidenu.

U televizijskoj izjavi kasno u ponedjeljak, predsjednik Biden je rekao da je američka nacija utemeljena na principu da u Americi nema kraljeva i da je svako jednak pred zakonom.

- Niko nije iznad zakona, pa čak ni predsjednik Sjedinjenih Država. Današnja sudska odluka gotovo sigurno znači da praktički nema ograničenja u tome što predsjednik može učiniti – rekao je Biden.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo