18°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

02.07.2024 / 09:27 Svijet - Pjongjang

Sjeverna Koreja testirala raketu sa super-velikom bojevom glavom

Sjeverna Koreja testirala raketu sa super-velikom bojevom glavom
Foto: Tass

Sjeverna Koreja saopćila da je u ponedjeljak uspješno testirala novu taktičku balističku raketu sposobnu da nosi super-veliku bojevu glavu od 4,5 tone, javila je državna novinska agencija KCNA u utorak.

Dan ranije, Južna Koreja je javila o lansiranju dvije balističke rakete Sjeverne Koreje, i navela da je druga ubrzo nakon lansiranja eksplodirajući u letu iznad tla.

KCNA u vijesti nije jasno navela da li su lansirane dvije rakete i projektil.

Navodi se da je testiranje nove taktičke balističke rakete, nazvane Hwasongpho-11 Da-4.5, provedeno sa simuliranom teškom bojevom glavom kako bi se provjerila stabilnost i tačnost leta.

- Izvještaj Sjeverne Koreje o testiranju projektila vjerovatno je bio "obmana" jer je jedna od dvije rakete "nenormalno" letjela i izgleda da se pojavila na polju nedaleko od Pyongyanga - kazao je na brifingu za novinare portparol Združenog generalštaba Južne Koreje pukovnik Lee Sung-jun.

- Izvođenje probne paljbe u unutrašnjosti je izuzetno rijetko i vrlo je vjerovatno da je netačno tvrditi da je uspjelo - dodao je.

Vojska Južne Koreje izvela je u utorak ujutro artiljerijske vježbe, pet kilometara od linije vojne demarkacije unutar demilitarizirane zone (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje, saopćio je vojni zvaničnik tokom brifinga.

Nastavak ovakvih vježbi sa bojevom municijom u blizini granice dolazi nakon suspenzije vojnog pakta potpisanog s Pyongyangom nakon što je Sjever lansirao stotine balona u kojima su nalazilo smeće širom Južne Koreje i koje je vjetar nosio preko granice.

Državna uprava za rakete izvršit će još jedno lansiranje iste vrste projektila u julu kako bi testirala "snagu eksplozije" super-velike bojeve glave, navodi KCNA u rijetkom otkrivanju budućeg plana lansiranja projektila, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo