16°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

01.07.2024 / 13:01 Svijet - Sofija

Bugarska pred formiranjem nove manjinske vlade

Bugarska pred formiranjem nove manjinske vlade
Foto: FENA

Bugarski predsjednik Rumen Radev dao je Rosenu Željazkovu iz stranke desnog centra GERB mandat da pokuša formirati vladu u ponedeljak, nakon što je osvojila najviše mjesta na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca.

Željazkov, bivši predsjednik parlamenta, kazao je nakon dobijanja mandata da iznosi prijedlog za formiranje manjinske vlade.

Radev će prijedlog GERB-a proslijediti parlamentu, koji bi potom trebalo da glasa narednih dana.

GERB je osvojio 68 mjesta u parlamentu od 240 mjesta na izborima 8. juna - šestim prijevremenim izborima u zemlji u tri godine - ali tek treba da osigura podršku još najmanje dvije političke stranke koje bi mu bile potrebne za većinu.

Bugarsku, najsiromašniju članicu Evropske unije i jednu od njenih najkorumpiranijih država, muče kratkotrajne uzastopne vlade otkako su protesti protiv korupcije 2020. pomogli u rušenju koalicije koju predvodi GERB.

Potreban joj je period stabilne vlade koja dobro funkcioniše kako bi se ubrzao protok sredstava EU u infrastrukturu koja škripi i kako bi je podstakla ka pridruživanju euru i potpunom učešću u evropskom Schengenskom prostoru slobodnog putovanja.

Planovi za pridruživanje eurozoni već su dva puta odgađani zbog promašenih ciljeva inflacije.

Junski izbori pokrenuti su kolapsom u martu koalicije koju čine GERB, koji je bio na vlasti veći dio prethodnih 15 godina, i relativno nova, reformistička stranka Nastavljamo promjene (PP).

Dvije stranke, obje snažno proevropski orijentirane, ali podijeljene ličnim rivalstvom i nepovjerenjem, saopćile su u martu da ne mogu formirati novu vladu bez novih izbora.

PP je na junskim izborima osvojila 39 mjesta, iza Pokreta za prava i slobode, uglavnom predstavljajući veliku etničku tursku manjinu, koja je osvojila 47 mjesta. Ultranacionalistička stranka Preporod osvojila je 38 mjesta, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo