18°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

28.06.2024 / 13:23 Regija - Priština

Petković od nastavka dijaloga Srbije i Kosova ne očekuje ništa, Lajčak uvjeren u uspostavu ZSO

Petković od nastavka dijaloga Srbije i Kosova ne očekuje ništa, Lajčak uvjeren u uspostavu ZSO
Foto: FENA

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije Petar Petković najavio je za sljedeću sedmicu nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou ocjenjujući kako od tog sastanka ne očekuje ništa.

"Kao i svaki put idemo pripremljeni s našim ekspertima, sa svim onim temama koje su na stolu. O svemu smo spremni otvoreno da razgovaramo. Posebno inzistiramo na formiranju Zajednice srpskih općina. To je presudno važno za opstanak Srba na Kosovu za budućnost, a mi ćemo činiti sve da takvim pristupom čuvamo mir i stabilnost i da čuvamo srpski narod na Kosovu“, rekao je Petković danas za Radio televiziju Srbije (RTS).

Podsjetio je da je EU ovog puta jasno rekla da je premijer Kosova Albin Kurti taj koji je kriv zato što je odbio razgovarati, iako je sjedio u susjednoj sobi.

Miroslav Lajčak: Kosovo dužno uspostaviti ZSO po međunarodnom pravu

U intervjuu za Kosovo online specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je kazao kako je njihov najnoviji prijedlog da Kosovo pokrene proces uspostavljanja Zajednice općina sa srpskom većinom, a da Srbija počne da provodi obvezu priznavanja kosovskih dokumenata, institucija i simbola.

On je uvjeren da će na kraju ZSO biti uspostavljena jer je, kako kaže, Kosovo dužno da to učini po međunarodnom pravu.

"Vlada ne može zauvijek izbjegavati ispunjenje ove obveze. To je obveza koju je tadašnja vlada dobrovoljno preuzela 2013. Briselski sporazum iz 2013. također je ratifikovala Skupština Kosova dvotrećinskom većinom. Međunarodna zajednica također vidi (ne)uspostavljanje ZSO kao pitanje vladavine prava i reagirala je u skladu s tim, u kontekstu zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Evrope. Bez zanemarivanja drugih obveza u okviru dijaloga, pitanje ZSO je veće od 'jednostavne' obveze iz dijaloga. On odražava pristup vlade zaštiti ljudskih prava, pravima nevećinskih zajednica i vladavini prava", ocijenio je uz ostalo Lajčak.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo