18°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

28.06.2024 / 11:44 Regija - Oprez

Oprez pred ljetovanje: Lažna iznajmljivačica krade slike tuđih apartmana u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Oprez pred ljetovanje: Lažna iznajmljivačica krade slike tuđih apartmana u Hrvatskoj i Crnoj Gori
Foto: Unsplash

Mia iz Hrvatske koja iznajmljuje apartman doživjela je hladan tuš prije par dana zazvonio telefon. S druge strane linije bila je turistkinja, koja joj je prenijela informaciju da njen objekat izdaje izvjesni Geb Westerwinter preko Facebooka.

Gošća je izrazila sumnju kada joj je Geb zatražio depozit u iznosu od 40 odsto ukupne sume, pa je preko Googlea pronašla pravu vlasnicu apartmana i odlučila da je upozori o dešavanju na mreži.

S obzirom na to da Mija svoj apartman nije nikome ponudila preko društvene mreže, odmah je znala da se radi o prevari.

Pomenuta osoba na Facebooku ukrala je njene fotografije sa Bookinga, a cijena je bila nešto niža od one koju je Mija stavila.

Kao što smo spomenuli, Geb je tražio depozit u visini od 40 odsto od ukupnog iznosa, što je u ovom slučaju riječ o nešto više od 150 eura (sedmodnevni boravak sa cijenom noćenja od 55 eura).

Mija je odlučila da i sama testira lažnog vlasnika apartmana, te sazna kako šema funkcioniše. Dobila je iste uslove kao i prva turistkinja, pravo ime lažne iznajmljivačice, njenu adresu na Visu i Swift kod koji vodi do banke.

Prevaru je odlučila da prijavi i policiji, ali ovakvom odgovoru službenika se sigurno nije nadala. Naime, rečeno joj je da pošto nije uplatila novac, nije došlo ni do prevare, te nemaju pravne osnove da dalje istražuju slučaj.

Jutarnji list prenosi da ista lažna iznajmljivačica u brojnim Facebook grupama nudi usluge smještaja na raznim lokacijama u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Takođe, "Geb" se već nalazi na crnim listama koje kruže društvenim mrežama, a čak je i jedna strana turistkinja upozorila njemačke turiste na pokušaj prevare.

Hrvatica je sada u strahu da je "Geb" potencijalno prevario više turista, te ne zna šta će ako joj se na vratima pojave turisti za koje ni ne zna da treba da dođu.

Naravno, ovakvim ljudima promjena identiteta nije strana pa tako nemojte da se začudite ako vam se sljedeći put javi "Ivan" iz Splita. Vodite računa i rezervišite smještaj isključivo preko provjerenih izvora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo