27°C
Mostar 31°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 27°C

28.06.2024 / 06:19 Svijet - Velika razlika

Anketa CNN-a: Trumpova izvedba u debati ocijenjena boljom od Bidenove

Anketa CNN-a: Trumpova izvedba u debati ocijenjena boljom od Bidenove
Foto: CNN

Registrovani birači koji su gledali debatu u četvrtak između predsjednika Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kažu, u omjeru 67% prema 33%, da je Trump imao bolji nastup.

Prije debate, isti birači su rekli, u omjeru 55% prema 45%, da očekuju da će Trump imati bolji nastup od Bidena.

Rezultati ankete odražavaju mišljenja o debati samo među onim biračima koji su je pratili i nisu reprezentativni za stavove cijelog glasačkog tijela - u njihovim demografskim karakteristikama, političkim preferencijama ili nivou pažnje koji posvećuju politici. Gledatelji debate u anketi su za 5 poena vjerovatnije bili skloni republikancima nego demokratama, što je učinilo publiku nešto više GOP-naklonjenom nego što su to svi registrovani birači na nacionalnom nivou.

Ali rezultati su promjena u odnosu na 2020. godinu, kada su gledatelji debate smatrali da je Biden nadmašio Trumpa u njihovim predsjedničkim debatama.

Većina od 57% gledatelja debate u četvrtak navečer kaže da nemaju stvarno povjerenje u Bidenovu sposobnost da vodi zemlju, dok 44% kaže da nemaju stvarno povjerenje u Trumpovu sposobnost da to učini. Ti brojevi su praktično nepromijenjeni u odnosu na anketu prije debate, u kojoj je 55% tih birača reklo da nemaju povjerenje u Bidena, a 47% da im nedostaje povjerenje u Trumpa.

Ni jedan kandidat ne dobija visoke ocjene po ovom mjerilu, ali dok sada samo 36% gledatelja debate kaže da imaju puno povjerenje u Trumpovu sposobnost da vodi zemlju, samo 14% kaže isto za Bidena.

CNN anketa je provedena putem SMS poruka s 565 registrovanih birača SAD-a koji su rekli da su gledali debatu u četvrtak, a rezultati ankete predstavljaju stavove samo gledatelja debate. Ispitanici su regrutovani da učestvuju prije debate i odabrani su putem ankete među članovima SSRS Opinion Panela, nacionalno reprezentativnog panela regrutovanog koristeći tehnike uzorkovanja zasnovane na vjerovatnoći. Rezultati za puni uzorak gledatelja debate imaju marginu greške uzorkovanja od plus ili minus 5,5 procentnih poena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo