28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 28°C

28.06.2024 / 06:10 Svijet - Video

Pogledajte detalje sa historijske debate Bidena i Trumpa

Pogledajte detalje sa historijske debate Bidena i Trumpa
Foto: X

U Atlanti je održana prva debata između kandidata za predsjednika SAD-a Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Ovo je bila i historijska debata, održana je čak četiri mjeseca prije samih izbora, a i po tome da je vođena pod specijalnim pravilima koje je predložio CNN, organizator ovog događaja. Trump i Biden nisu mogli pričati u isto vrijeme, a debata nije održana pred publikom.

Biden je na početku istaknuo da je njegov protivnik samo nekoliko godina mlađi od njega, ali je rekao da je "mnogo manje kompetentan". Pozvao je birače da pogledaju njegovu evidenciju.

U svom odgovoru, Trump je izazvao Bidena na kognitivni test. Par je zatim raspravljao o vještinama igranja golfa.

Biden je rekao da će "natjerati vrlo bogate da počnu plaćati svoj pošteni dio" kako bi održali socijalnu sigurnost solventnom. Rekao je da neće povećati trošak socijalne sigurnosti za bilo koga tko zarađuje manje od 400.000 dolara godišnje. "Nakon toga, počinjem tjerati bogate da počnu plaćati svoj pošteni dio povećanjem od 1% izvan kako bi garantirali program za cijeli život," rekao je Biden.

Biden je spomenuo Trumpove kaznene presude za kaznena djela. "Jedina osoba na ovoj pozornici koja je osuđeni kriminalac je ovaj čovjek kojeg upravo gledam," rekao je Biden Trumpu. Biden je usporedio moral svog prethodnika s "uličarkom"

Na pitanje o svojim akcijama i neakcijama 6. januar, Trump je negirao odgovornost za nerede u zgradi američkog Kapitola. Tvrdio je da je ponudio "10.000 vojnika ili Nacionalne garde" prije svog govora tog dana, te da je bio odbijen.

Biden je istaknuo da je Trump poticao ljude da odu na Capitol Hill, te je sjedio u Ovalnom uredu tri sata "gledajući, dok su ga njegov potpredsjednik i brojni njegovi kolege s republikanske strane molili da nešto učini, da pozove na prekid, da zaustavi to. Umjesto toga, govorio je o tim ljudima kao velikim domoljubima Amerike."

Na granici, Biden je hvalio dvostranački dogovor o granici koji je ispregovarao, a koji je propao u Senatu. Također je kritizirao Trumpovu politiku razdvajanja porodica.

Trump je ponovio tvrdnje kriveći Bidenovu imigracijsku politiku za nasilni kriminal u SAD-u.

Trump je nazvao Bidenovo povlačenje trupa iz Afganistana "najneugodnijim danom u historiji našeg života kao zemlje."

Oba predsjednička kandidata optuživala su jedan drugoga za laganje o nizu tema, uključujući pitanja veterana, granice, stanje američkog gospodarstva i inflaciju.

Debata je bila obilježena oštrim napadima i međusobnim optužbama.

Donald Trump ponovo je napao Joea Bidena zbog njegovog upravljanja ekonomijom, vanjske politike i rekordnog broja migranata.

Debata je pokazala da je Biden povremeno gubio tok misli što je, prema mišljenju nekih promatrača, izazvalo "paniku" unutar Demokratske stranke i kampanje Biden-Harris. Takvi trenuci dali su dodatni materijal Trumpovim pristašama za napade.

Trump je u svojim porukama tvrdio da je pobijedio u večerašnjoj debati. Međutim, oni koji provjeravaju činjenice osporili su mnoge njegove tvrdnje, dovodeći u pitanje točnost njegovih izjava.

Ova razmjena optužbi i napada dodatno polarizira već podijeljenu američku javnost, dok se utrka za predsjedničku poziciju zahuktava uoči predstojećih izbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo