30°C
Mostar 33°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 35°C
Bihać 29°C

26.06.2024 / 22:52 Fudbal - EURO 2024

Gruzija šokirala Portugal i prošla dalje, Turska također u nokaut fazi

Nakon večerašnjih utakmica u grupi F spuštena je zavjesa na grupnu fazu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Turska i Češka Republika su u direktnom obračunu za plasman dalje odmjerili snage, a na kraju su Turci slavili rezultatom 2:1.

Na samom startu meča Česi su se suočili sa velikim problemom jer je već u 20. minuti Barak zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Turska potom preuzima terensku inicijativu, no pravu priliku ne uspijevaju kreirati izabranici Vincenza Montelle.

U posljednjoj minuti prvog dijela Češka je prva mogla do gola. Jurasek je nakon sjajne akcije i duplog pasa izbio ispred golmana Turske, koji u situaciji 1 na 1 brani njegov šut.

Početkom nastavka stadion u Hamburgu je eksplodirao nakon gola Turske.

U 53. minuti odbrana Češke je blokirala nekoliko udaraca turskih igrača, ali je lopta na kraju došla do Calhanoglua koji iskosa efektno pogađa za vodstvo svog tima.

Borbeni Česi se potom nisu predavali i uspjeli su zabiti gol. Soucek im je u 66. minuti donio tračak nade, no Tosun je u nadoknadi zabio gol i tako zapečetio sudbinu Čeha.

U drugoj utakmici ove grupe vidjeli smo najveće iznanađenje na ovom Evropskom prvenstvu.

Debitant Gruzija savladala je prvake Evrope iz 2016., selekciju Portugala, rezultatom 2:0.

Već u drugoj minutu Gruzijci su poveli. Mikautadze je došao do lopte, proigrao Kvaratskheliju koji je protutnjao kao brzi voz i snažnim udarcem u suprotni ugao matirao Dioga Costu.

Portugalci su nakon toga napali, ali nikako nisu uspijevali da nađu put do mreže gola svog večerašnjeg rivala.

Do kraja susreta nevjerovatna Gruzija je zabila još jedan gol. U 58. minuti strijelac je bio sjajni, fantastični Georges Mikautadze. Ovo je inače bio njegov treći gol na ovom turniru i prvi je strijelac Eura u ovom momentu.

Do kraja promjena nije bilo pa su dalje prošli Portugalci kao prvi, Turci kao drugi, te Gruzijci kao treći. Češka kao četvrta mora ići kući.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo