15°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

25.06.2024 / 20:23 Regija - Srbijanski premijer

Vučević: Srbija spremna na kompromis oko Kosova, sve je bolje od eskalacije

Vučević: Srbija spremna na kompromis oko Kosova, sve je bolje od eskalacije
Foto: ATA Images / PIXSELL
Srbija je "apsolutno spremna raspravljati s Prištinom" i "učiniti kompromise" oko Kosova, rekao je danas srbijanski premijer za agenciju France Presse, uoči sutrašnjeg susreta predsjednika Srbije i premijera Kosova u Bruxellesu, prvog u gotovo godinu dana.

"Kompromis, to znači da niko u potpunosti ne pobijedi, ni da niko u potpunosti ne izgubi. Bolje je sjesti, sastati se, razgovarati, pokušati razgovarati. Sve je bolje od eskalacije", rekao je Miloš Vučević za AFP, prenosi HINA.

"Velike nacije, velike države, nisu velike zbog svog teritorija već zbog odgovornosti u traženju mira", dodao je Vučević čija zemlja nikad nije priznala nezavisnost Kosova.

Nezavisnost bivše srbijanske pokrajine nije priznalo ni pet zemalja Evropske unije - Cipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija. Vučević je rekao i da Beograd ne pomaže "nijednoj zaraćenoj strani" u ratu u Ukrajini čak i ako se srbijansko oružje nađe na ukrajinskoj fronti nakon što su ga nabavile zapadne zemlje.

"Ne želim spriječiti firme da prodaju naše streljivo u Španiju, Češku, SAD... Jer nije zabranjeno i nije nemoralno da mi proizvodimo oružje i streljivo koje se, nažalost, koristi gdje je rat", dodao je.

List Financial Times objavio je nedavno procjene da je Srbija indirektno preko drugih zemalja od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju streljivo u vrijednosti oko 800 miliona eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo