22.06.2024 / 22:52 Fudbal - Euro 2024

Belgija pobijedila Rumuniju za 'ludnicu' u zadnjem kolu

Belgija pobijedila Rumuniju za 'ludnicu' u zadnjem kolu
Foto: X

Drugo kolo grupne faze Evropskog prvenstva u Njemačkoj kompletirano je večeras u Kelnu, gdje su snage odmjerili Belgija i Rumunija.

Crveni đavoli su se potrudili za pravu "ludnicu" u grupi E. Pobjedom protiv Rumuna zakomplikovali su stvari u ovoj grupi, gdje sve četiri ekipe imaju isti broj bodova - po tri.

Belgijanci su poveli u 2. minuti kada je Tielemans na asistenciju Lukakua pogodio za vodstvo. Mogla je Belgija do drugog gola u 18. minuti, no šut Lukebakija odbranio je Nita.

Prvu pravu priliku Rumuni su imali u 37. minuti. Man je pokušao, ali je njegov šut odbranio Casteels.

U drugom poluvremenu Rumuni su pokušali igrati nešto slobodnije. Mihaila je u 48. minuti imao sjajnu šansu, ali je njegov šut otišao preko gola.

Samo četiri minute kasnije odgovorila je Belgija. Kevin De Bruyne je bio u šansi, ali njegov šut nije bio precizan, pa je lopta otišla pored gola.

U 63. minuti Belgija je imala kontranapad sa četiri napadača na četiri defanzivca, no Doku je odlučio da želi sve utraditi sam, šutirao je, ali pogodio vanjski dio mreže.

Polovinom drugog poluvremena i jedni i drugi su zaboravili taktiku, pa su se šanse redale kao na traci. U 64. minuti Romelu Lukaku je pogodio mrežu Rumunije, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda. Bio je to treći poništeni gol brlgijskom gorostasu na ovom Evropskom prvenstvu.

Samo dva minuta kasnije Lukaku je ponovo oprobao šut, ali ovaj put brani Nita. U 67. minuti nova šansa za Belgiju, ali ovaj put De Bruyne nije bio precizan.

Samo minut kasnije Rumuni su bili u dobroj šansi. Otvorila se prilika Manu da zaprijeti, ali Casteels je sjajnom odbranom skinuo njegov šut.

Pitanje pobjednik riješeno je u 80. minuti kada je Kevin De Bruyne na asistenciju golmana Casteelsa pogodio za 2:0.

U posljednjem kolu će se sve odlučivati, a sastat će se Belgija i Ukrajina, te Slovačka i Rumunija. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo