18°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

22.06.2024 / 12:00 Politika - Predsjednik RS-a

Dodik žestoko napao Murphyja nakon govora pred dijasporom: 'Kauboju...'

Dodik žestoko napao Murphyja nakon govora pred dijasporom: 'Kauboju...'
Foto: Vijesti.ba
"E, i to dočekah, da se saglasim s Murphyjem."

Reakcija je ovo predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika na govor ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koji je ranije uputio bh. dijaspori.



"BiH se kreće u pogrešnom smjeru', reče on", citirao je Dodik Murpyja pa mu poručio: "Kauboju, dok god ti budeš držao volan, nezadrživo jurimo u propast."

Još mu je poručio i kako je dobro da je to i on konačno primijetio.

"Ti se opsesivno baviš sa mnom jer sam bitan i važan. Nemam vremena da se bavim tobom jer si nebitan i nevažan. Goodbye."

Podsjećamo, Murphy je u svom obraćanju sinoć kazao da BiH ide u pogrešnom smjeru.

"Dejtonski mirovni sporazum pomaže očuvanju mira od novembra 1995. godine, ali je pod redovnim napadima, uglavnom iz Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. Mnoge od uspješnih reformi izgradnje države koje su mukotrpno provedene nakon rata propadaju pod teretom korumpiranih i sebičnih političara. Institucijama, kao što su Oružane snage, Granična služba i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, redovno i namjerno nedostaje resursa koji su im potrebni za uspjeh.

Trenutno se BiH suočava s možda najgorim političkim okruženjem od 1990-ih.

Gotovo svaki dan vidimo virulentnu, etnonacionalističku retoriku i podjele i akcije iz cijelog političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već napomenuo, za ove probleme posebnu odgovornost snosi Milorad Dodik.

Njegova sve podla, ksenofobičnija i netrpežljiva retorika razdire tkivo ove županije i njegove secesionističke akcije direktno prijete Dejtonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritarni pristup upravljanju jasno liči na, kako kaže, njegovog "bliskog prijatelja" Vladimira Putina. Također, pljačka stanovnike Republike Srpske i uskraćuje im osnovna prava i slobode.

Dodikov plan za „mirno odvajanje“ Republike Srpske od BiH je opasna fantazija, nezakonita i prijetnja suštinskim interesima Sjedinjenih Država u BiH. To je također prijetnja mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti unutar evroatlantskih institucija koju građani BiH žele i zaslužuju", kazao je Murphy.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo