22.06.2024 / 10:39 Svijet - Ženeva

Članovi najbogatije britanske porodice osuđeni zbog iskorištavanja osoblja

Članovi najbogatije britanske porodice osuđeni zbog iskorištavanja osoblja
Foto: X
Četiri člana najbogatije britanske porodice osuđena su na zatvorske kazne zbog iskorištavanja indijskog osoblja u njihovoj vili u Ženevi.

Prakasha i Kamal Hinduju, kao i njihova sin Ajaya i njegovu supruga Namratu, švicarski je sud proglasio krivima za izrabljivanje i nezakonito zapošljavanje i izrekao im kazne od četiri do četiri i po godine zatvora, piše BBC.

Oslobođeni su za težu optužbu za trgovinu ljudima. Advokati koji zastupaju optužene rekli su da se namjeravaju žaliti na presudu. Govoreći pred sudom, branioc optuženih Robert Assael je rekao: “Šokiran sam. Borit ćemo se do kraja”.

Trojica radnika koji su dovedeni iz rodne Indije tvrdili su da im je porodica plaćala samo sedam funti za 18 sati dnevnog radnog angažmana, manje od desetine iznosa koji je potreban prema švicarskom zakonu. Oduzeli su im i pasoše.

Također su tvrdili da im je porodica - čije se bogatstvo procjenjuje na oko 37 milijardi funti - rijetko dopuštala da napuste kuću, koja se nalazi u ženevskoj bogatoj četvrti Cologny.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je porodica trošila više na svog psa nego na svoju poslugu. Odbrana je tvrdila da su zaposlenici imali velike beneficije, da nisu bili držani u izolaciji i mogli su slobodno napustiti vilu.

“Zaposlenici su bili zahvalni Hindujama što su im omogućili bolji život”, utvrdio je Assael.

Stariji bračni par Hinduja, oboje u 70-im godinama, nisu prisustvovali sudskom postupku, navodeći da su lošeg zdravlja. Ajay i Namrata su bili na sudu, ali nisu bili tamo na izricanju presude. Nije ovo prvi put da je Ženeva, središte brojnih međunarodnih organizacija, kao i dom svjetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja posluge.

Prošle su godine četiri kućne pomoćnice s Filipina pokrenule postupak protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim narodima, tvrdeći da godinama nisu bile plaćene. Porodica Hinduja posjeduje Hinduja Group, multinacionalnu kompaniju koja se bavi naftom, plinom i bankarstvom. Porodica posjeduje i hotel Raffles u Londonu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo