22.06.2024 / 07:14 Fudbal - 21-godišnja zvijezda

Negelsmann ne krije oduševljenje najboljim strijelcem Eura: Brilijantan je

Negelsmann ne krije oduševljenje najboljim strijelcem Eura: Brilijantan je
Foto: Profimedia
Domaćin Eura Njemačka je u drugom kolu grupne faze pobijedila 2:0 Mađarsku u grupi A. Golove su zabili Jamal Musiala i Ilkay Gundogan. Njemačkoj je to bila druga pobjeda na turniru i time je ekipa Juliana Nagelsmanna osigurala prolazak u osminu finala.

Musiala je zabio za 1:0 nakon pogreške mađarske odbrane u 22. minuti. Dvadesetjednogodišnjoj zvijezdi Bayerna to je bio drugi gol na Evropskom prvenstvu i tako je izbio na vrh liste strijelaca kao prvi igrač na turniru koji je dva puta tresao mrežu, a kasnije mu se pridružio i Slovak Ivan Schranz, prenosi Index.

Selektor Njemačke Julian Nagelsmann ne krije oduševljenje Musialom: "Imao sam puno sastanaka s Jamalom dok sam bio trener Bayerna, ali i sada u reprezentaciji. Uvijek mu govorim da mora igrati kao da je na malom terenu u Njemačkoj ili Engleskoj s prijateljima, ne smije razmišljati o pritisku. Briljantan je i samo treba uživati u fudbalu."

O njemu jako pohvalno prije godinu dana govorio i legendarni Patrick Kluivert:

"U ovom trenutku Erling Haaland, Kylian Mbappe i Vinicius Junior vladaju evropskim fudbalom i siguran sam da će bar jedan od njih osvojiti Zlatnu loptu. Ta trojica igrača su predvodnici nove generacije, ali uskoro će im se pridružiti Jamal Musiala."

Mnogi su oduševljeni sjajnim Musialom. U prethodne dvije sezone zabio je 30 golova za Bayern i postao nosioc bavarskog velikana. Pretprošle sezone je u posljednjem kolu Bundeslige zabio u zadnjim minutama protiv Kolna i tako slomio srca navijačima Borussije Dortmund, a Bayernu donio naslov.

Transfermarkt ga procjenjuje na 120 miliona eura. Musiala je rođen u Stuttgartu. Otac mu je Nigerijac, a majka Njemica poljskih korijena. Sa sedam godina je odselio u Englesku gdje je bio dio Chelseajeve akademije i mladih reprezentacija, ali kasnije se vratio u Njemačku i odlučio nastupati za zemlju u kojoj se rodio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo