20°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

21.06.2024 / 17:00 BiH - Iz minuta u minutu

Veći dio Sarajeva dobio struju, postepeno se normalizuje u cijeloj BiH

Veći dio Sarajeva dobio struju, postepeno se normalizuje u cijeloj BiH
Foto: Vijesti.ba

Skoro cijela Bosna i Hercegovina, kao i veći dio regiona ostali su bez električne energije.

17:00

Prema najnovijim informacijama, veći dio Sarajeva je dobio struju. Situacija u BiH se postepeno normalizuje.

16:20

Čitatelji Vijesti.ba javljaju da je normalizovan tramvajski saobraćaj u Sarajevu. Prema najnovijim informacijama, struja postepeno stiže u brojnim gradskim naseljima, ali ne u svim.

16:15


Nihad Uk nakon kolapsa u napajanju električnom energijom: Nema razloga za paniku

Povodom nestanka električne energije na području cijele Bosne i Hercegovine, premijer Kantona Sarajevo (KS) Nihad Uk izjavio je kako nema razloga za paniku, te da se stanje s napajanjem polako vraća u normalu.

Premijer Uk istakao je da je zajedno s ministrom komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojanom Bošnjakom u stalnom kontaktu s Kantonalnom upravom civilne zaštite KS, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i drugim relevantnim službama, koje izvještavaju da u Kantonu Sarajevo nema značajnijih posljedica uzrokovanih raspadom elektroenergetskog sustava.

"Vitalni parametri Kantona Sarajevo funkcioniraju, svi raspoloživi agregati su u funkciji. Bolnice nisu prekidale rad, a svi zdravstveni objekti nastavljaju s radom i pružanjem neophodnih usluga. Policijski službenici aktivno reguliraju promet unutar svojih kapaciteta, kako bi se osigurao red i sigurnost na cestama. Gradski promet pojačan je dodatnim autobusima, umjesto trolejbusa i tramvaja. Civilna zaštita i sva komunalna poduzeća KS stavila su na raspolaganje cisterne za pitku vodu. Vatrogasci rade na spašavanju građana koji su se tijekom prekida napajanja strujom našli u liftovima. Razumijemo zabrinutost, ali nema razloga za paniku. Situaciju držimo pod kontrolom i poduzeli smo sve neophodne mjere kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost života u Kantonu Sarajevo", poručio je premijer Uk, priopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

15:55

Blok u TE Kakanj trebao bi biti u pogonu u 18 sati. Oba bloka TE Tuzla trebala bi biti u pogonu oko 20 sati. Tada se očekuje potpuna normalizacija snabdijevanja električnom energijom, prenosi Istraga.

Vijesti.ba ranije su objavile da je po nestanku električne energije došlo do kvara na dva kotla TE Tuzla.

15:45

Crnogorske Vijesti.me pišu da je uočen požar na na dalekovodu u Crnoj Gori na granici sa BiH, tačnije na nepristupačnom terenu ka Gacku.

Ekipe CGES-a pokušat će što prije doći do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprijenosnoj mreži, zbog čega će im trebati pomoć helikopterske postrojbe.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara. „Vijestima“ je neslužbeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vojsci Crne Gore rečeno da do 14:30 iz CGES-a nisu tražili da se angažiraju njihovi helikopteri.

15:30

Nakon što je u Sarajevu danas nestala struja, građani prijavljuju i nestanak vode u domaćinstvima.

Do nestanka električne energije stiglo je u popodnevnim satima, a nakon toga došlo je do novih problema.

15:15

Elektroprivreda BiH objavila je da je oko 50 posto kupaca snadbjeveno električnom energijom.

15:00


Struja, nakon havarije u elektroenergetskom sistemu, polako dolazi u domaćinstva u brojnim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Električna energija se postepeno vraća u Banju Luku, Kotor Varoš, Laktaše, Nevesinje, Srbac, Doboj, Sarajevo, Mostar, Kakanj dok je cijela tuzlanska regija dobila struju.

14:40

Nakon problema sa elektrosnadbijevanjem, dio građana je prijavio i probleme sa mobilnom mrežom.

Korisnici m:tela mrežu nisu imali odmah po nestanku električne energije, dok korisnici BH Telecoma trenutno imaju taj problem.

14:25

Energetski sistem u Srbiji je stabilan, dalekovodi EMS-a su u funkciji i nema problema, rekli su za portal N1 u Elektromreži Srbije (EMS).

Kako javlja EMS, do nestanka struje je došlo konkretno - u dijelovima Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Šta je uzrok ovih problema još nije poznato, a u EMS-u navode da će to biti predmet analiza.

14:13

Nakon kvara na elektroenergetskom sistemu u regiji, struja se postepeno vraća u dijelove BiH.

Vraća se na područje Tuzlanskog kantona, konkretno Tuzlu i Gračanicu. Električna energija postepeno se vraća i u dijelove glavnog grada. Naš dopisnik iz Mostara javlja da se situacija u ovom gradu stabilizovala.

Podsjetimo, prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.

14:05

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda.

Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini.

14:04

Struja se vratila u Maglaju, Tešnju i Sanskom Mostu

13:45

Na društvenim mrežama građani objavljuju fotografije Termoelektrane Tuzla sa gustim dimom i pišu da je došlo do eksplozije.

Kako nezvanično saznajemo, dogodio se veliki kvar u Termoelektrani Tuzla. Navodno su se pokvarila dva kotla u 15 sekundi što je izazvalo kolaps.

13:40

“U kontaktu smo sa kolegama iz drugih kompanija. Struje nema u četiri zemlje, većem dijelu BiH, Hrvatske, Albanije, Crne Gore. Problem je na prenosnom 400 kv sistemu”, rekao je Petrović.

Struja će doći u narednih sat vremena, umiruju građane.

Električna energija trebala bi biti puštana etapno, a prema prvim i nezvaničnim informacijama sistem je doživio kolaps zbog preopterećenja mreže.

13:35

Kako su kazali iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo za Vijesti.ba, veliki broj građana Sarajeva ostao je zaglavljen u liftovima, a veliki broj vatrogasaca je na terenu i vrši intervencije zbog novonastale situacije.

Kako građani javljaju struje nema u Sarajevu, Tešnju, Mostaru, Jajcu, Zenici, Visokom, Kaknju, Brčkom...

13:32

Struja se polako vraća i u Splitu, javljaju hrvatski mediji.

13:30

Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje na 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.

13:25


Kako Hina neslužbeno saznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

13:25

"U problemu su Albanija, Grčka, Crna Gora, BiH zbog kvara u elektroenergetskom sustavu i djelomično nas je povuklo. Sa sjevera će HEP gurati struju prema jugu. U puni kapacitet stavlja se zato hidroelektrana Zakučac", rekli su za 24sata.hr iz državnog vrha Hrvatske.

13:11

Dana 21.06.2024. godine u 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.O svemu se oglasila EP BiH.

"Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima", navedeno je iz EP BiH.

13:11

Nezvanično, došlo je do kvara na dva kotla u Termoelektrani u Tuzli. Naš dopisnik sa lica mjesta, nam je poslao fotografiju trenutne situacije u kotlovima TE Tuzla. Informacije su nezvanične, zvanične očekujemo uskoro.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo