21.06.2024 / 10:21 Fudbal - Nije bio ofsajd

Prije deset godina smo opljačkani, nikad se nismo oporavili

Prije deset godina smo opljačkani, nikad se nismo oporavili
Foto: YouTube
Nije bio ofsajd protiv Nigerije - Dan 3.650...

Prije tačno deset godina, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije pokradena, nego opljačkana na Svjetskom prvenstvu u duelu protiv Nigerije.

I dan danas je teško shvatiti kako je i zašto poništen gol Edina Džeke iz 21. minute, koji je bio regularan da regularniji ne može biti.

Glavni sudac sa utakmicee Peter O'Leary sa Novog Zelanda kasnije je priznao da je napravio veliku grešku, zajedno sa svojim pomoćnikom.

"Očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Nisam bio taj koji je digao zastavicu, ali bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd", objasnio je tada O'Leary.

Umjesto da BiH tada povede sa 1:0, nedugo nakon "ofsajda" je primila gol. Na kraju je tim rezultatom izgubila i ostala bez ikakvih šansi za prolazak grupe. Da bude još tužnije, našoj reprezentaciji bi u konačnom poretku odgovaralo i da je bilo neriješeno protiv Nigerije.

Dugo su ljudi u BiH čekali da se reprezentacija plasira na jedno veliko takmičenje, prošli sa njom brojne uspone, padove i nepravde. Ali, ovaj ofsajd protiv Nigerije jednostavno će uvijek ostati nešto što posebno boli. Boli i onaj autogol Kolašinca u prvim minutama prvog nastupa na Mundijalu protiv Argentine, pa se nekako stiče dojam kao da su tih dana u Brazilu neke više sile bile protiv nas.

Bh. reprezentacija je u to vrijeme zaista bila jaka, jača nego ikada prije i, usudit ćemo se da kažemo, jača nego što će više ikada biti. Zlatna generacija, zlatna prilika, ali na kraju (ne)sportska tragedija i početak pada koji, nažalost, traje tačno deceniju.

Najbolje to ilustruje podatak da je BiH malo uoči početka tog Svjetskog prvenstva u Brazilu bila blizu TOP 10 svjetskih reprezentacija na FIFA listi. Danas je na 78.

Da je VAR uveden nekoliko godina ranije, možda bi se danas pričala neka druga priča. Ovako, pamtimo tu Nigeriju i neke ljude sa Novog Zelanda, pa se pitamo se kako im je uopšte palo na pamet da u onoj situaciji dosude ofsajd. U šta su gledali?


(Vijesti.ba)

Izdvajamo