21.06.2024 / 10:03 Kultura - Dokumentarni film

Zašto u Banjaluci 'nema prostora' za partizanku Vahidu Maglajlić?

Zašto u Banjaluci 'nema prostora' za partizanku Vahidu Maglajlić?
Foto: Oštra Nula/Arhiv

U prostorijama banjalučkog Merhameta, 07. juna je održana premijera dokumentarnog filma “Where are you Vahida?” u oragnizaciji aktivista Oštra Nula i udruženja građana Radnička solidarnost u BiH.

Dokumentarni filma “Where are you Vahida?” oživljava priču o Vahidi Maglajlić, narodnoj heroini iz Banja Luke i jedinoj Bošnjakinji narodnom heroju Jugoslavije.

"Režiserka filma Iris Janković nas vodi na putovanje kroz Vahidin život, od njenih korijena u poznatoj banjalučkoj porodici, preko njenog liderstva u “Ženskom pokretu“, do njenog herojskog doprinosa u Drugom svjetskom ratu. Film istražuje Vahidinu borbu za prava žena, njihovu ravnopravnost i njen neumorni humanitarni rad”, navodi se u pozivu na premijeru filma.

Ipak aktivisti organizacije Oštra Nula i udruženja građana Radnička solidarnost u BiH, naišli su na veliki otpor u Banja Luci prilikom traženja lokacije za premijeru ovog filma.

“Iako su neke kulturne institucije i umjetnička udruženja odbila prikazivanje filma “zbog nepovoljne političke situacija”, Banja Luka je pokazala svoju drugu stranu. U prepunoj sali banjalučkog Merhameta, gdje se tražila stolica više, uspješno smo održali premijeru filma Iris Janković “Where are you Vahida?” - o banjalučkoj narodnoj heroini Vahidi Maglajlić”, naveli su u objavi na društvenim mrežama iz organizacije Oštra Nula.

Iako su neke kulturne institucije i umjetnička udruženja odbila prikazivanje filma “zbog nepovoljne političke...

Posted by Oštra Nula on Subota, 8. juni 2024.

Također su naveli da je veliki broj građana došao da čuje priču o Vahidi i prisjeti se ove narodne heroine, koju banjalučke vlasti zaboravljaju, u nadi da ugase sjećanje na nju i naše antifašističko nasljeđe.

Nakon premijer filma održana je diskusija sa panelistima Iris Janković, Enesom Kurtovićem, Gordanom Katanom i Danijelom Majstorović.

“Razgovarali smo o motivaciju za čuvanje sjećanja na Vahidu, građansku borbu i emancipaciju, procesu snimanja filma i vrijednostima antifašističke borbe koje trebamo njegovati danas, kao i o razlozima zašto se ova historija zatire u modernom kontekstu,” dodali su oni.

Naglasili su da su posebno emotivni trenuci večeri bila svjedočenja onih koji su poznavali Vahidu.

“Kao i priče o njenom neustrašivom duhu i doprinosu u borbi protiv fašizma. Ovo druženje pokazalo je da postoje ljudi koji cijene banjalučku historiju i njene heroje. Uprkos mišljenjima da trenutna politička situacija nije pogodna za prikazivanje filma, još jednom smo dokazali suprotno. Kroz diskusiju sa panelistima, a kasnije i druženjem u prelijepom dvorištu Merhameta, razmijenili smo iskustva i istorije, uspijevajući se povezati i čuvati sjećanje na narodne heroje, zajedničku historiju, ali i stvarati veze u novim borbama koje su pred nama. Film je bio prilika da se osvijetli Vahidina uloga u antifašističkom pokretu, ali i da se istakne važnost žena u istoriji našeg naroda i grada Banja Luke,” poručili su.

Zaključili su da se nadaju da će ova projekcija biti samo početak u nizu događaja koji će oživjeti sjećanje na sve one koji su dali svoje živote za slobodu koju danas uživamo. 

Na današnji dan 1907. godine u Banjoj Luci je rođena Vahida Maglajlić, partizanka i jedina muslimanka koja je proglašena...

Posted by Bitka Na Sutjesci on Ponedjeljak, 17. april 2023.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo