19.06.2024 / 15:34 BiH - Sarajevo

Članovi KUD 'Biseri Bjelašnice' nastupili na manifestaciji 'Dani evropskog naslijeđa 2024'

Nastupom Kulturno umjetničkog društva "Biseri Bjelašnice", danas na šetnici kulture u Sarajevu, Federalno ministarstvo kulture i sporta nastavilo je program obilježavanja 'Dana evropskog naslijeđa 2024'. Članovi KUD "Biseri Bjelašnice" nastupili su u izvornoj nošnji bjelašničkog kraja, a izveli su napjeve i igre.

Načelnica Odjeljenja za naučno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva Azra Lojo Hajro naglašava u izjavi za medije da to društvo djeluje 20 godina, a Ministarstvo je odavno prepoznalo značaj tog društva koje okuplja i mlade te njeguje kulturnu baštinu. Dodijelili su im i povelju za doprinos očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Za narednu srijedu najavila je nastavak sadržaja iz programa folklora.

Delila Bukva iz KUD "Biseri Bjelašnica" kaže da je to društvo osnovano na području MZ Šabići, na području općine Trnovo, a za 20 godina djelovanja imali su brojne samostalne nastupe širom Bosne i Hercegovine i širom svijeta. Cilj im je na mlađe generacije prenijeti, i od zaborava otrgnuti, pjesme i igre naroda bjelašničkog kraja.

U tom društvu djeluje pjevački zbor izvornih pjesama koji na sceni u izvornom obliku u tradicionaloj nošnji izvode gange, bećarac i brojnice. Uspješno i dostojanstveno prezentiraju običaje, pjesme i igre naroda prvenstveno s područja Bjelašnice, a također i ostalih krajeva Bosne i Hercegovine.

Bukva pojašnjava da bjelašničku nošnju čini anterija, čarape, opanke/papuče, te marama i čember. Ljubav prema folkloru Delila Bukva naslijedila je od roditelja, Derviša i Zumrete Velić, koji su odavno, među ostalima, volonterski uključeni u rad KUD "Biseri Bjelašnice". Oni naglašavaju da je bjelašnička nošnja izrađena od prirodnih materijala, a dio nošnje su dukati koji su ranije bili originalni.

Federalno ministarstvo kulture i sporta, pod motom koji je i evropski 'Putevi, veze i mreže', obilježava 'Dane evropskog naslijeđa' na šetnici kulture, svake srijede. Ta manifestacija započela je u maju, a dosad su upriličeni mnogobrojni sadržaji. Program folklora, koji je neizostavni dio kulturne baštine BiH, započeo je prošle srijede nastupom KUD 'Baščaršija'.

Planirano je da tradicionalna manifestacija 'Dani evropskog naslijeđa' traje skoro do kraja ove kalendarske godine, a program će biti bogat i raznovrstan, u cilju njegovanja kulturne baštine BiH. Bit će završena centralnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika 'Mladi i naslijeđe'.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo