19.06.2024 / 12:48 Svijet - Historijski trenutak

Rusija i S. Koreja potpisale sporazum: Međusobna pomoć u slučaju 'agresije'

Rusija i S. Koreja potpisale sporazum: Međusobna pomoć u slučaju 'agresije'
Foto: X
Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su sporazum koji predviđa "međusobnu pomoć" u slučaju "agresije" na bilo koju od njih, citirali su ruski državni mediji Putinove riječi. 

Ruski predsjednik također je nazvao stav Pjongjanga o Ukrajini "još jednim dokazom suverene politike Sjeverne Koreje".

Kim je odgovorio tako što je Rusiju nazvao "najiskrenijim prijateljem i saveznikom", a Putina "najdražim prijateljem korejskog naroda", navodi se u izvještaju ruske državne agencije RIA Novosti, prenosi Index.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je sinoć u prvu posjetu Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, obećavajući da će poboljšati trgovinske i sigurnosne veze s tom zemljom i podržavati je u odnosu prema Sjedinjenim Državama. Rano jutros po našem vremenu Putin i Kim Jong-un započeli su razgovore, javlja Interfax.

Ruski državni mediji objavili su da je avion s ruskim predsjednikom sletio u Pjongjang oko 2:45 ujutro po mjesnom vremenu nakon kraćeg zaustavljanja na ruskom Dalekom istoku.

Putin je rekao da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na viši nivo te je obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegove posjete.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo