19.06.2024 / 10:00 BiH - Sjednica u Sarajevu

Danas zasjeda PIC, hoće li se govoriti o statusu OHR-a

Danas zasjeda PIC, hoće li se govoriti o statusu OHR-a

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastat će se u Sarajevu danas i sutra, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Početak sjednice Upravnog odbora PIC-a zakazan je za danas u 15 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Sutra će, u 12.30 biti održana konferencija za medije visokog predstavnika Christiana Schmidta u zgradi UNITIC-a.

Prethodne sedmice objavljene su informacije da je administracija Evropske unije počela razgovore o statusu Ureda visokog predstavnika u BiH i zatvaranju OHR-a. Ipak, u OHR-u navode da su ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a odavno poznati i označeni pod programom 5+2.

Reagovale su i stranke Trojke, koje su izrazile punu podršku radu Visokog predstavnika.

"Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita na vlasti u Srbiji i entitetu RS. Zato posebno iznenađuje ako takve pozicije zagovaraju članice EU koje se deklarativno protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu”, poručeno je iz Trojke.

Pozvali su sve činitelje internacionalnog poretka, a naročito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikulišu poruke nedvosmislene podrške OHR-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo