18.06.2024 / 22:53 Fudbal - EURO 2024

Portugal uz dosta muke u produžetku slomio nezgodnu Češku

Portugal uz dosta muke u produžetku slomio nezgodnu Češku
Foto: X
Fudbaleri Portugala su uz dosta muke, ali itekako zasluženo došli do velika tri boda na otvaranju Eura protiv Češke Republike koju su savladali sa 2:1.

Iako su Portugalci do pobjede sretno došli u 92. minuti utakmice, trijumf prvaka Evrope iz 2016. bio je itekako zaslužen.

O tome svjedoči i statistika koja kaže da su Ronaldo i družina na gol rivala šutirali 16 puta, dok su Česi to uspjeli svega četiri puta.

U prvom poluvremenu Portugal je imao dvije dobre prilike, oba puta je šutirao Cristiano Ronaldo. Prvo u 33. zatim i u 45. minuti, ali golman Stanek je oba puta sjajno intervenisao.

Drugo poluvrijeme počinje u istom ritmu. Portugalci su kružili, pokušavali ugroziti gol Češke, ali odbrana Čeha je bila na visini zadatka.

Iz takve igre, Česi su dočekali svoje minute radosti. U 62. minuti sjajan udarac sa 20 metara Provoda, lopta je išla u dalji ugao golmana Coste koji nije imao šanse i to je bilo 1:0 za Češku.

Portugal se pokušao oporaviti od šoka, a kada nisu mogli oni, pomogli su im Česi. Sretno Portugalci stižu do poravnanja u 70. minuti. Nesporazum golmana Staneka i defanzivca Hranaca od kojeg se lopta odbija u mrežu za 1:1.

U 80. minuti nova dobra prilika za Češku, lopta se odbila do Souceka koji šutira sa vrha šesnaesterca, ali lopta ide pored gola golmana Coste.

VAR spašava Češku u 86. minuti. Ronaldo je šutirao, lopta pogađa stativu, odbija se na glavu Diogu Joti koji pogađa za 2:1, ali prethodno je Ronaldo bio u ofsajd poziciji.

Ipak, Portugal do gola i pobjede stiže u drugoj minuti sudijske nadoknade vremena, strijelac za 2:1 je bio rezervista Francisco Conceicao koji je u igru ušao u 90. minuti.

EURO 2024, grupa F, 1. kolo:

Portugal - Češka 2:1 (Hranac (ag) 70', Conceicao 90+2'/Provod 62')

(Vijesti.ba)

Izdvajamo