18.06.2024 / 17:02 Fudbal - Aktobe i Inter

Protivnik Sarajeva ima devet reprezentativaca, Velež ne bi trebao imati problema

Protivnik Sarajeva ima devet reprezentativaca, Velež ne bi trebao imati problema
Foto: FK Aktobe
Dva bh. kluba Velež i Sarajevo danas su saznali protivnike u 1. pretkolu Konferencijske lige. Najprostije rečeno: Velež je dobio najlakšeg, a Sarajevo najtećeg mogućeg protivnika.

Iako je Velež bio nenosilac, pomalo čudan sistem UEFA koeficijenata omogućio je Mostarcima da u 1. pretkolu igraju protiv tima iz Andore, koji je bio nosilac. Naravno, mogao je Velež dobiti i znatno teže rivale u ovoj fazi takmičenja, ali nije i zato može biti sretan.

Rođeni na startu novog evropskog puta za protivnika imaju ekipu Inter Club D'Escaldesa. Ovaj tim je prošle sezone osvojio Kup Andore, a vrijedi istaći da za njega uglavnom igraju fudbaleri iz Španije. Tu su i dva reprezentativca, Jesus Rubio iz Andore i Joanet Lopez iz Ekvatorijalne Gvineje, kao i još nekoliko stranaca, ali Velež će u duelima sa Interom svakako biti favorit i tako se treba postaviti.

Ukoliko u duele sa Interom Velež uđe ozbiljno i bez potcjenjivanja, ne bi trebao imati većih problema da izbori prolaz u 2. pretkolo. Prvi meč se igra u Sarajevu, a revanš u Andori.

S druge strane, Sarajevo je kao nosilac izvuklo mnogo težeg protivnika nego Velež, koji je bio nenosilac. Od svih klubova koje je moglo dobiti, Bordo tim je izvukao Aktobe, koji nije nimalo naivan, a pritom je i najdalji mogući protivnik (Kazahstan).

Aktobe je ekipa koja je po Transfermarktu skuplja od Sarajeva (10 miliona eura), a od 22 prijavljena igrača čak devet je reprezentativaca. Sedmorica igrača Aktobea nastupaju za Kazahstan, a po jedan za Dominikansku Republiku i Haiti.

Aktobe je trenutno prvoplasirani tim na tabeli kazahstanske Premier lige sa 19 bodova iz deset kola, a pred početak ove sezone doveli su nekoliko kvalitetnih inostranih pojačanja. Sa klupe ih predvodi Rus Dmitriy Parfenov.

Sve ovo ukazuje da Sarajevo pred sobom ima ozbiljnog protivnika, za 1. pretkolo vjerovatno mnogo snažnijeg nego što su se na Koševu nadali. Bez obzira na to, Sarajevo ima realne šanse za prolaz dalje, ali će se za to morati potruditi.

Prvu utakmicu će Sarajevo igrati 11. jula u Kazahstanu, dok je revanš na Koševu zakazan za 18. juli.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo