18.06.2024 / 14:36 Fudbal - KF Egnatia

Ko su Albanci koji prijete Borcu? Igrali sa Interom, prvi strijelac im preminuo na terenu

Ko su Albanci koji prijete Borcu? Igrali sa Interom, prvi strijelac im preminuo na terenu
Foto: KF Egnatia
Borac će u 1. pretkolu Lige prvaka igrati protiv albanske Egnatije.

Ovaj klub nije previše poznat bh. javnosti, a donedavno nije bio previše poznat ni albanskoj s obzirom da je tek u prethodnih nekoliko godina dospio u vrh tamošnjeg fudbala.

Iako je osnovana prije 89 godina, Egnatia je u prvoj ligi zaigrala tek u sezoni 2021/2022. Već u sezoni 2022/23. osvojila je prvi trofej i to u Kupu Albanije, da bi u tek završenoj sezoni došla do duple krune.

Veliki uspon ovog kluba ne bi bio moguć bez stranih fudbalera, koji čine gotovo polovinu rostera. Prema Transfermarktu, najskuplji fudbaler Egnatije je Brazilac Fernando Medeiros koji vrijedi 450.000 eura.

Za Egnatiju nastupa prava legija stranaca i igrači iz zemalja poput Haitija, Mauritanije, Litvanije, Kostarike, Turske, Francuske, Obale Slonovače...

Sa klupe ih predvodi 41-godišnji albanski stručnjak Edlir Tetova, koji je sa Egnatijom osvojio sva tri pomenuta trofeja ovog kluba.

Egnatiu je javnost najviše upamtila po jednom tragičnom događaju iz novembra prošle godine. Njihov napadač Raphael Dwamena iz Gane preminuo je za vrijeme utakmice protiv Partizanija, kada se iznenada srušio na terenu nakon srčanog udara koji je doživio tokom meča.

 

Zanimljivo je da je Dwamena ostao prvi strijelac svog kluba u prošloj sezoni, s obzirom da niko nije uspio nadmašiti njegovih devet golova koliko ih je postigao do tragične smrti.

Široj javnosti je Egnatia postala poznata nakon prijateljske utakmice protiv Intera koja je odigrana u augustu prošle godine kada su Nerazzurri slavili sa 4:2. Strijelac jednog gola za Egnatiju bio je upravo Dwamena.

Prvi meč Borca i Egnatije igrat će se 9. ili 10. jula u Banjoj Luci, dok je revanš sedam dana kasnije u Albaniji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo