18.06.2024 / 13:54 BiH - Kantonalni sud Sarajevo

Ubistvo sarajevskih policajaca: Marku Trifkoviću 15 godina zatvora

Ubistvo sarajevskih policajaca: Marku Trifkoviću 15 godina zatvora
Foto: Arhiv

Marko Trifković osuđen je danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ulogu u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića u februaru 2018. godine.

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće na čelu a sudijoim Igorom Todorovićem, a nakon što je danas razmotrio i prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Trifković sklopio sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Trifković je za saizvršilaštvo u ubistvu dobio po osam godina za obojicu ubijenih pripadnika policije, te šest mjeseci za tešku krađu, a što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Sklapanjem sporazuma Trifković je u cijelosti prihvatio ono što mu je optužnicom stavljeno na teret te se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na visinu kazne koja mu je izrečena.

Tužilaštvo je naglasilo da je izrečena kazna adekvatna za ulogu koju je on imao u cijelom slučaju, te da je njegov doprinos u ovom slučaju značajno drugačiji od doprinosa dvojice drugih optuženih, odnosno Save Marinkovića i Aleksandra Macana.

Naglašeno je i da Trifković izrazio kajanje i da se izvinio porodicama ubijenih.

Njegov advokat Dražen Zubak je istaknuo da on nije sporio da je bio na mjestu događaja, ali i da nije pucao na policajce, a što "nedvosmisleno proizilazi iz provedenih dokaza".

Optuženi Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković terete se da su 26. oktobra 2018. godine, ispalili najmanje 20 hitaca iz puškomitraljeza u dvojicu policajaca. Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.

Prema navodima iz optužnice, Marinković, Macan i Trifković kobnog jutra u 04:15 sati dovezli su se u na Alipašino Polje u crnom Seatu Leonu, vlasništvo Armina Olovčića. Seata su ukrali u noći između 5. i 6. oktobra 2018. na Alipašinom Polju i stavili mu nepripadajuće tablice.

Marko Trifković je, prema optužnici, otvorio auto i bio ''pod haubom'' Golfa 6 hrvatskih registracija koji su krali. Aleksandar Macan je sjedio u kabini Golfa koji su zajedno pokušavali upaliti, dok je Sava Marinković ostao u Seatu Leonu na mjestu suvozača i čuvao stražu.

Marinković je, kako je navelo Tužilaštvo, pucao iz puškomitraljeza na policijsko vozilo koje je u tom trenutku naišlo, a u kojem su bili policajci Šehović i Vujinović. Optuženi su potom Setom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su vozilo i puškomitraljez rastavili na dijelove i zakopali.

Istragom je utvrđeno da su ubice koristile telefon sa Sky aplikacijom, a koji su bazne stanice telekom operatera registrirale u momentu ubistva policajaca i bijega prema Lukavici.

Kriptovani telefon je 19. i 20. novembra 2018. godine registriran na baznim stanicama Široki Brijeg, Čapljina, Čitluk, Ljubuški, Grude, gdje se zadržao. Uočeno je da se vraćao 20. novembra. Prema navodima iz optužnice, u Grudama je tada boravio Marko Trifković. Utvrđeno je da je Trifković koristio Sky ime Monako.

Suđenje Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu bit će nastavljeno.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo