18.06.2024 / 12:53 Svijet - Kišinjev

Matarela u poseti Moldaviji, upozorio na rusku kampanju dezinformacija

Matarela u poseti Moldaviji, upozorio na rusku kampanju dezinformacija
Foto: Vijesti.ba

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella sastao se u utorak u Kišinjevu sa moldavskomm kolegicom Maiom Sandu i razgovarao o agresivnom ratu koji je Rusija vodila preko granice u Ukrajini i prijetnji koju Moskva također predstavlja putem dezinformacija, javila je agencija ANSA.

- Nekoliko stotina kilometara odavde bjesni brutalni rat agresije koji je pokrenula Ruska Federacija - rekao je Mattarella nakon sastanka sa Sandu.

- Nedavni samit G7 čiji je domaćin bila Italija potvrdio je da naša spremnost da pomognemo Ukrajini neće popustiti i da će se nastaviti koliko god bude potrebno. Sa predsjednicom Sandu razgovarali smo i o važnosti očuvanja naših liberalnih demokratija, posebno u sadašnjem međunarodnom kontekstu. Sloboda i demokratija nikada nisu zagarantovani, moraju se braniti i konsolidovati. Ruska kampanja dezinformacija je uporna u cijeloj Evropi i mora se rješavati u EU i NATO-u - kazao je on.

Mattarella je također govorio o "široko rasprostranjenoj oluji lažnih vijesti", rekavši da je to "neprihvatljiv oblik neprijateljstva" i pozivajući na međunarodne propise za borbu protiv ovog fenomena.

Sandu je rekla da su dva glavna problema Moldavije korupcija, tvrdeći da je reforma pravosuđa bila potrebna za borbu protiv toga, i ruska agresija.

- Ne želimo da živimo u zemlji u kojoj se djeca zatvaraju zbog kritike vlade - rekla je ona.

- Želimo da živimo u slobodi u Evropi i spremni smo da uložimo sve napore da to postignemo - dodala je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo